lavinesh

PASUKAN LIGA MALAYSIA SAMBUT BAIK SOP BAHARU MFL

PASUKAN LIGA MALAYSIA SAMBUT BAIK SOP BAHARU MFL

April 5, 2022 3:06 am

KUALA LUMPUR, 5 April 2022 – Pengumuman Prosedur Operasi Standard (SOP) baharu perlawanan Liga Malaysia 2022 mengenai tiada lagi penundaan perlawanan melibatkan pasukan yang terkena jangkitan COVID-19  oleh Malaysian Football League (MFL) pada Ahad lepas telah menerima sambutan baik daripada pasukan liga tersebut.

K. Devan, Pengendali Negeri Sembilan FC menyifatkan pasukan amat menitikberatkan langkah berjaga-jaga ketika ini memandangkan mereka pernah dijangkiti hampir satu pasukan sehingga terpaksa memohon penundaan perlawanan.

Justeru, dengan SOP baharu ini akan dapat memastikan pasukan sentiasa bersedia dengan apa jua kemungkinan apabila dibenarkan untuk mendaftarkan pemain-pemain dari pasukan Reserve Team, Piala Presiden atau Piala Belia ke dalam senarai pilihan skuad utama sekiranya ada pemain yang dijangkiti COVID-19.

Datuk Ong Kim Swee, Ketua Jurulatih Sabah FC berkata, “Sememangnya perkara ini harus dilakukan memandangkan kalau kita tengok Liga-Liga di luar negara juga telah menggunakan sistem seperti ini. Dan dengan adanya peraturan baharu ini ditambah dengan semua pasukan ada ramai pemain di peringkat Piala Presiden, Piala Belia dan Reserve Team, saya tidak nampak akan timbul masalah jadual padat.”

“Dan ini juga akan membantu skuad kebangsaan di mana perancangan mereka juga tidak akan terjejas sekiranya jadual liga berjalan lancar,” tambah beliau.

Sementara itu, Syamsul Saad, Ketua Jurulatih Kelantan United FC berkata, “Apabila kita tahu mengenai SOP baharu ini, perkara yang kami fikir adalah saingan Piala FA pasti akan diteruskan seperti biasa. Ia sangat penting untuk kita rebut piala ini sebab kalau boleh kita tidak mahu sekadar merebut trofi liga dan Piala Malaysia sahaja.”

“Jadi saya rasa langkah ini sangat bertepatan dengan situasi yang melanda sekarang dan pasukan juga akan lebih serius untuk menjaga SOP selepas ini,” jelasnya.

Jom Like, Komen, Share, Follow dan Subscribe semua platform media sosial mySukanTV untuk dapatkan info sukan yang terkini.

#MySukanTV #BeritaSukan #MFL #LigaMalaysia2022 #TiadaTundaJadual #PialaPresiden #PialaBelia #ReserveTeam

Sumber : Malaysian Football League

Sumber Gambar : Malaysian Football League