haziq

PIALA DUNIA REMAJA : MALAYSIAN TIGRESS RATAH ZIMBABWE

PIALA DUNIA REMAJA : MALAYSIAN TIGRESS RATAH ZIMBABWE

April 12, 2022 3:35 am

KUALA LUMPUR, 12 APRIL 2022 – Malaysian Tigress menutup tirai Piala Dunia Hoki Remaja Wanita 2022 dengan kemenangan besar ke atas Zimbabwe 7-2 semalam sekali gus mengesahkan kedudukan ke-11 daripada 16 pasukan yang mengambil bahagian.

Ketua jurulatih skuad projek khas wanita negara, Nasihin Nubli Ibrahim akui beliau berbangga dengan pencapaian anak buahnya di Potchefstroom, Afrika Selatan yang mana ia merupakan penampilan sulung skuad negara dalam kejohanan itu.

“Perlawanan hari ini kami memang telah merancang untuk memberikan yang terbaik tidak mengira apa pun yang akan berlaku. Pada permulaan permainan, pemain bermula dengan sedikit kucar-kacir dan berasa gementar.

“Usaha yang telah ditunjukkan oleh pemain sangat bagus dan mereka memberikan segalanya serta mengikuti struktur perlawanan yang dirangka dengan sebaiknya.

“Terima kasih kepada barisan kejurulatihan yang telah banyak membantu dalam menganalisis perlawanan dan terima kasih Konfederasi Hoki Malaysia (KHM) di atas kepercayaan kepada pasukan muda ini,” jelas pengendali berusia 46 tahun itu.

Dalam aksi malam tadi, gawang negara terlebih dahulu bolos menerusi gol padang Tinodiwanashe Elijah pada minit ke-2 sebelum Siti Nur Arfah Mohd Nor berjaya menyamakan kedudukan pada minit ke-10.

Zimbabwe sekali lagi mendahului pada minit ke-15 menerusi Alexi Terblanche sebelum Malaysia melakukan jaringan berganda menerusi gol pukulan sudut penalti, Nur Insyirah Effarizal dan penalti stroke, Nuramirah Shakirah Zulkifli pada minit ke-22 dan ke-23.

Malaysia terus di depan sebaik masuk suku ketiga apabila Nur Afiqah Syahzani Azhar menyumbat gol menerusi gerakan padang pada minit ke-39 sebelum Dayang Nuramirah Abang Mahadini memastikan kedudukan selesa buat pasukan negara hasil jaringan pada minit ke-41.

2 lagi gol buat Malaysia kemudian hadir menerusi Nuramirah Shakirah Zulkifli  pada minit ke-48 yang merupakan gol keduanya dalam perlawanan itu dan Khairunnisa Ayuni Mohd Shahruddin menyempurnakan pukulan sudut penalti pada minit ke-53.

Perlawanan Peringkat Kumpulan D

MALAYSIA 0 – 10 JERMAN

MALAYSIA 3 – 3 WALES

MALAYSIA 0 – 4 INDIA

Penentuan Tempat Ke-9 – 16 

MALAYSIA 2 – 1 URUGUAY

Penentuan Tempat ke-9 – 12

MALAYSIA 1 – 2 IRELAND

Penentuan Tempat ke-11 – 12

MALAYSIA 7 – 2 ZIMBABWE

Jom Like, Komen, Share, Follow dan Subscribe semua platform media sosial mySukanTV untuk dapatkan info sukan yang terkini.

#MySukanTV #BeritaSukan #BeritaTempatan #JWC2021 #MHC #KHM #hokimalaysia

Sumber : Malaysian Hockey Confederation

Sumber Gambar : Malaysian Hockey Confederation