haziq

SUKAN SEA : SKUAD BOLING NEGARA INTAI SATU PINGAT EMAS

SUKAN SEA : SKUAD BOLING NEGARA INTAI SATU PINGAT EMAS

April 22, 2022 3:08 am

PETALING JAYA, 22 APRIL 2022 – Biarpun bakal turun beraksi buat pertama kali di temasya  Sukan SEA namun pasukan kedua bagi skuad boling negara tetap mensasarkan sekurang-kurangnya satu pingat emas di bumi Hanoi, Vietnam dari 12 hingga 23 Mei depan.

Sasaran tersebut dianggap realistik menurut Ketua Kontinjen (CDM) Malaysia, Datuk Nur Azmi Ahmad namun beliau tidak mahu meletakkan tekanan begitu tinggi di atas bahu atlet mereka.

“Sekurang-kurangnya satu pingat emas sudah nampak untuk boling, selebihnya kita ikut (keadaan) semasa.

“Insya-Allah dengan semangat baharu atlet muda ini, kita berharap mereka mampu mempamerkan permainan yang baik, sekali gus membawa pulang pingat. Namun, saya tidak mahu terlampau memberikan tekanan kepada mereka (atlet),” jelas beliau semalam.

Dalam masa sama, beliau amat bersetuju dengan keputusan menghantar skuad kedua ke Hanoi kerana ia merupakan pentas terbaik dalam meningkatkan lagi kemahiran mereka disamping mempersiapkan diri ke Sukan Asia serta kejohanan lain.

“Sebenarnya, tidak kira sama ada mereka ‘senior’ atau ‘junior’, setiap atlet tetap berpeluang untuk menyumbang pingat jika dapat bermain dengan baik,” katanya selepas meninjau sesi latihan skuad boling negara di Sunway Megalane, Sunway Pyramid.

Seramai 8 atlet membarisi skuad kali ini yang terdiri daripada Shahrukh Amin Zulkifli, Muhammad Hafiz Zainuddin, Muhammad Syazirol Shamsudin dan Nevern Netaneel Marcellinus Petrus bagi pasukan lelaki, manakala skuad wanita diwakili Gillian Lim Siew Giok, Nora Lyana Nastasia Norkamal, T Nerosha Keligit dan Nur Syazwani Sahar.

Untuk rekod, dua emas, tiga perak dan dua gangsa berjaya disumbangkan oleh skuad boling negara sewaktu temasya yang lalu di Manila, Filipina.

Jom Like, Komen, Share, Follow dan Subscribe semua platform media sosial mySukanTV untuk dapatkan info sukan yang terkini.

#MySukanTV #BeritaSukan #BeritaTempatan #Hanoi2021 #SeaGames2021 #SukanSEA2021 #Bowling

Sumber : Bernama

Sumber Gambar : Bernama