haziq

STATUS PENYERTAAN MALAYSIA KE APG AKAN DIUMUMKAN SELEPAS AIDILFITRI

STATUS PENYERTAAN MALAYSIA KE APG AKAN DIUMUMKAN SELEPAS AIDILFITRI

April 29, 2022 3:50 am

KUALA LUMPUR, 29 APRIL 2022 – Persoalan mengenai status penyertaan kontinjen Malaysia ke temasya Sukan Para Asean (APG) ke-11 di Solo (Surakarta), Indonesia dijangka akan diketahui selepas sambutan Aidilfitri, bulan depan menurut pengesahan daripada Presiden Majlis Paralimpik Malaysia (MPM), Datuk Seri Megat Shahriman Zaharudin.

Jelas beliau, walau apa jua keputusan yang akan diumumkan nanti, ianya telah dibincangkan bersama Majlis Sukan Negara (MSN) baru-baru ini.

Barisan atlet kebangsaan juga dilaporkan telah bersedia sepenuhnya untuk menggalas cabaran negara pada temasya sukan dwitahunan itu yang dijadual berlangsung pada 23 hingga 30 Julai ini seandainya Malaysia sah mengambil bahagian.

“Persiapan atlet Malaysia terbaik dan dari segi dalam podium sentiasa bersedia walaupun bakal beraksi ataupun tidak,” tambah beliau.

Penyertaan ke Sukan Para Asean ini juga dilihat sebagai pentas persediaan terbaik buat atlet negara sebelum mereka bertanding di Sukan Komanwel Birmingham yang dijadual berlangsung hujung Julai dan Sukan Para Asia Hangzhou pada Oktober.

Terdahulu, Megat Shahriman memberi bayangan Malaysia berkemungkinan tidak akan menghantar atlet ke temasya tersebut antaranya disebabkan tiada sebarang pengesahan daripada kerajaan Indonesia mengenai penganjurannya.

Empat negara iaitu Brunei, Vietnam, Laos dan Kemboja yang sebelum ini tidak menghantar penyertaan pada 15 Mac lalu juga dilaporkan sah akan bertanding pada temasya sukan itu. 

Sementara itu, beliau berkata, berdasarkan perkembangan terkini empat negara iaitu Brunei, Vietnam, Laos dan Kemboja yang tidak menghantar penyertaan mengikut nama pada 15 Mac lepas, turut disahkan akan bertanding pada temasya sukan itu.

Sebanyak 10 jenis sukan bakal dipertandingkan di Solo.

Jom Like, Komen, Share, Follow dan Subscribe semua platform media sosial mySukanTV untuk dapatkan info sukan yang terkini.

#MySukanTV #BeritaSukan #BeritaTempatan #SukanParaASEAN2022

Sumber : BERNAMA

Sumber Gambar : Majlis Paralimpik Malaysia (MPM)