lavinesh

MJF: TERENGGANU JUARA KEJOHANAN JUDO KEBANGSAAN EDISI KE-58

MJF: TERENGGANU JUARA KEJOHANAN JUDO KEBANGSAAN EDISI KE-58

June 7, 2022 8:12 am

TERENGGANU, 7 Jun 2022 – Persekutuan Judo Malaysia (MJF) bersama Persatuan Judo Terengganu telah menganjurkan Kejohanan Judo Kebangsaan Edisi ke-58 di Majlis Sukan Negeri Terengganu, Terengganu pada 3 hingga 5 Jun 2022. Edisi tahun ini menyaksikan penyertaan seramai 180 atlet lelaki dan wanita judo yang mengambil bahagian dalam acara individu, Nage No Kata dan Ju No Kata.

Pasukan Terengganu (TRG) telah dinobatkan sebagai juara keseluruhan dengan 13 pingat emas, 5 pingat perak dan 4 pingat gangsa. Gelaran naib juara keseluruhan jatuh kepada pasukan Sarawak (SWK) dengan 2 pingat emas, 3 pingat perak dan 2 pingat gangsa, manakala pasukan Penang (PEN) berjaya merebut tempat ketiga dengan 1 pingat emas, 4 pingat perak dan 5 pingat gangsa. 

Acara Nage No Kata, bagi kategori lelaki, pasukan Perak yang terdiri oleh Muhammad Syakir Zulfayri bin Khalid dan Muhammad Nursyazwan Azree bin Zulkifli telah berjaya meraih pingat emas. Manakala, pasangan Aiman Zul Hakim B Wahi dan Muhammad Syameer Norman bin Mohd Zaid dari Terengganu mendapat tempat kedua dan diikuti oleh pasangan Muhammad Nasrie Faqruddin bin Norizan dan Muhamad Farhan Haikal bin Zuraidi juga dari Terengganu di tempat ketiga.

Bagi kategori wanita, Delwina Cheah Kah Yan dan Allysa Gan Jia Yi dari Penang muncul juara dalam acara Nage No Kata itu. Pasangan Fatin Alia binti Mohd Johan dan Annur Arifah Bt Alwi mendapat tempat kedua.

Sementara itu, Muhammad Fareez bin Mohameid dan Muhammad Nursyazwan Azree bin Zulkifli yang mewakili Perak dinobatkan gelaran juara bagi acara Ju No Kata kategori lelaki. Tempat kedua jatuh kepada Yeap Zhangwei Frederic dan Ng Yi Heng dari Penang, manakala Sio Jian Xin dan Lee Soon Heng dari Melaka mendapat tempat ketiga. 

Kategori wanita bagi acara Ju No Kata menyaksikan Siti Nur Aisyah Bt Dato Adzmi dan Tan Kei Yi dari pasukan Penang 2 meraih gelaran juara. Pasukan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang terdiri oleh Aznurlida binti Nor Azmi dan Siti Hazira binti Haridan berjaya merebut tempat kedua dan diikuti oleh Kor Jia Hui dan Lan Jia Min dari Melaka di tempat ketiga.

Untuk pengetahuan, Anugerah Pemain Terbaik Lelaki dimenangi oleh Muhammad Isham bin Harun (-66kg) dan Anugerah Pemain Terbaik Perempuan dimenangi oleh Alya Yasmin bin Rosali (-48kg).

Jom Like, Komen, Share, Follow dan Subscribe semua platform media sosial mySukanTV untuk dapatkan info sukan yang terkini.

#MySukanTV #BeritaSukan #MJF #Judo #KejohananJudoKebangsaan #MSNTerengganu #Kata #NageNoKata #JuNoKata #Lelaki #wanita

Sumber : mySukan TV

Sumber Gambar : Persekutuan Judo Malaysia