lavinesh

PIALA SAUDARI SKUAD KRIKET WANITA NEGARA TUNDUKKAN SINGAPURA

PIALA SAUDARI SKUAD KRIKET WANITA NEGARA TUNDUKKAN SINGAPURA

July 13, 2022 6:26 am

SINGAPURA, 13 Julai 2022 – Piala Saudari yang telah berlangsung dari 8 hingga 10 Julai 2022 di Singapura menyaksikan pasukan kriket wanita kebangsaan berjaya menundukkan pasukan Singapura dalam siri tiga perlawanan. Pasukan kriket wanita Malaysia juga berjaya menewaskan pasukan Singapura di Kelayakan Piala Asia T 20 Wanita 2022 baru-baru ini.

Perlawanan pertama mengimbas kembali permainan terdekat dalam pertarungan tiga perlawanan yang menyaksikan Singapura meledak terlebih dahulu dan hanya berjaya mencatatkan 78 larian, kehilangan 9 wiket dalam 20 over mereka. Persembahan yang hebat dengan bola telah dipamerkan oleh Sasha Azmi (4-2-7) dan Arianna Natasha (4-2-20). Pengejaran agak gugup kerana susunan tengah mereka kelihatan telah runtuh pada bahagian akhir inning tetapi tentangan hebat daripada Wan Julia (30 dari 44) dan Winifred Durasingam (18 dari 25) menyaksikan Malaysia mengejar daripada ketinggalan pada over ke-14 untuk memenangi permainan dengan 6 wiket. 

Perlawanan kedua dan ketiga mempunyai keputusan yang hampir sama dengan Malaysia melakukan pukulan pertama pada kedua-dua peluang. Perlawanan kedua Malaysia berjaya mencatatkan 145 larian hasil daripada inning yang digubah oleh Mas Elysa (51 daripada 48) dan pukulan cemerlang di bawah tekanan daripada Elsa Hunter (53 daripada 45). Prestasi keseluruhan yang cemerlang oleh Malaysia telah memaksa Singapura hanya melakukan 70 larian dan mengambil semua wiket mereka dengan bantuan pemain muda berbakat Nur Dania (4-4-14) dan pemain bowler Malaysia yang paling konsisten dalam kejohanan itu, Sasha Azmi (4-3-10) melenyapkan sepenuhnya barisan pemukul Singapura. 

Malaysia telah menampilkan persembahan yang menakjubkan dalam perlawanan akhir dengan pukulan daripada Elsa Hunter (45 daripada 22) dan Mas Elysa memainkan peranan utama iaitu sekali lagi dengan (35 daripada 42) sekali gus Malaysia berjaya menewaskan Singapura dalam tiga perlawanan berturut-turut. Aksi yang menarik sekali lagi daripada Sash Azmi (4-4-20) mengumpul wiket ke-9 kejohanan diikuti Mas Elysa (4-2-19) yang menyaksikan Malaysia menjulang Piala Saudari dengan penuh bergaya. 

Elsa Hunter dianugerahkan Anugerah Pemukul Terbaik dengan lebih daripada 95 larian dalam tiga perlawanan menunjukkan bakat mutlak yang Malaysia ada dalam senjatanya, serta Sasha Azmi dianugerahkan Pemain Bowler Terbaik kejohanan dengan 9 wiket dalam tiga perlawanan. 

Untuk pengetahuan, kejayaan Malaysia menamatkan kempennya dalam Kejohanan T20 Wanita ACC dengan gelaran naib juara dan kemenangan ke atas Singapura dalam Piala Saudari telah menaikkan ranking skuad negara di kedudukan ke-29 daripada ranking ke-33.

Jom Like, Komen, Share, Follow dan Subscribe semua platform media sosial mySukanTV untuk dapatkan info sukan yang terkini.

#MySukanTV #BeritaSukan #MCA #PialaSaudari2022 #PialaSaudari #kriket #wanita #juara #Malaysia #Singapura

Sumber : Malaysian Cricket Association

Sumber Gambar : Malaysian Cricket Association