lavinesh

MALAYSIA LITTLE LEAGUE BAKAL CIPTA ‘TALENT POOL’ BAHARU BOLA SEPAK NEGARA

MALAYSIA LITTLE LEAGUE BAKAL CIPTA ‘TALENT POOL’ BAHARU BOLA SEPAK NEGARA

July 19, 2022 4:54 am

PUTRAJAYA, 19 Julai 2022 – Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dengan kerjasama Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah melancarkan Liga Tunas Malaysia (Malaysia Little League) di Stadium Mini Taman Pancarona, Putrajaya pada pagi tadi. Liga ini dijadualkan bermula di peringkat daerah pada bulan Ogos ini dan dijangka berakhir di peringkat kebangsaan pada November 2022.

Menurut YB Dato’ Seri Ahmad Faizal Dato’ Azumu, Malaysia Little League merupakan inisiatif baharu rentas kementerian dengan hasrat memupuk minat dan mengaktifkan komuniti akar umbi ke arah melahirkan masyarakat berbudaya sukan untuk menjadikan Malaysia sebuah Negara Sukan (Sporting Nation). 

Beliau berkata, “Selain itu, ia juga merupakan platform terbaik untuk mencungkil bakat baharu bola sepak negara seterusnya dijadikan ‘talent pool’ terutamanya dalam kalangan pelajar sekolah untuk digilap dan diasah seterusnya membawa cabaran Harimau Malaya satu hari nanti.”

Untuk pengetahuan, liga ini akan dijalankan secara berstruktur merangkumi peringkat daerah, negeri dan kebangsaan. Sebanyak 2,940 pasukan dijangka menyertai Malaysia Little League menerusi kategori B-16 (lelaki dan wanita) dan B-12 (lelaki sahaja). 

Setiap daerah akan menampilkan 8 pasukan bagi setiap kategori yang dipertandingkan menggunakan format liga 2 kumpulan secara “round-robin”. Pemilihan 8 pasukan terbaik ini adalah berdasarkan ranking daripada Kejohanan Bola Sepak Majlis Sukan Sekolah Daerah (MSSD) di mana juara setiap peringkat akan meneruskan cabaran sehinggalah ke peringkat kebangsaan. Sebanyak RM1,046,600.00 jumlah hadiah keseluruhan ditawarkan di mana juara peringkat kebangsaan akan membawa pulang RM5,000.00. 

Majlis pelancaran Malaysia Little League telah dirasmikan secara bersama oleh Menteri Belia dan Sukan, YB Dato’ Seri Ahmad Faizal Dato’ Azumu dan Menteri Kanan Pendidikan, YB Datuk Dr. Mohd Radzi Md Jidin.

Jom Like, Komen, Share, Follow dan Subscribe semua platform media sosial mySukanTV untuk dapatkan info sukan yang terkini.

#MySukanTV #BeritaSukan #TeamKBS #JBSN #KPM #MLL #MalaysiaLittleLeague #LigaTunasMalaysia #bolasepak #akarumbi #MSSD #SportingNation #NegaraSukan

Sumber : mySukan TV

Sumber Gambar : mySukan TV