lavinesh

KONTINJEN MALAYSIA BURU 6 PINGAT EMAS DI BIRMINGHAM

KONTINJEN MALAYSIA BURU 6 PINGAT EMAS DI BIRMINGHAM

July 20, 2022 3:52 am

KUALA LUMPUR, 20 Julai 2022 – Menjelang Temasya Sukan Komanwel Birmingham 2022 yang dijadual berlangsung dari 28 Julai hingga 8 Ogos ini, Majlis Penyerahan Jalur Gemilang kepada Kontinjen Malaysia telah diadakan semalam sebelum mereka berlepas ke bumi England minggu hadapan. Sasaran di Birmingham adalah untuk memungut sebanyak 6 pingat emas dalam sukan akuatik terjun, angkat berat, badminton, gimrama, lawn bowl dan powerlifting. 

Untuk pengetahuan, Kontinjen Malaysia ke Sukan Komanwel edisi kali ini diketuai oleh YB Dato’ Shahrul Zaman Yahya sebagai Chef de Mission, En. Monteiro Gerard Claire, Timbalan Chef de Mission dan juga 105 atlet negara yang akan menyertai sebanyak 14 jenis sukan termasuk 4 sukan para. 

Majlis Penyerahan Jalur Gemilang kepada Kontinjen Malaysia tersebut telah disempurnakan oleh YAB Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob, Perdana Menteri Malaysia. Turut sama dalam majlis penyerahan itu ialah YB Dato’ Seri Ahmad Faizal bin Dato’ Azumu, Menteri Belia dan Sukan. 

Ahmad Faizal berkata, “Pihak saya yakin semua atlet telah siap sedia menghadapi temasya Sukan Komanwel kali ini dan akan berusaha habis-habisan untuk mempamerkan prestasi terbaik di Birmingham. Kita ucapkan selamat berjuang buat wira dan wirawati negara.” 

Beliau menjelaskan bahawa sasaran baharu itu dibuat hasil kajian dan perbincangan antara Majlis Olimpik Malaysia (MOM), Majlis Sukan Negara (MSN) dan Institut Sukan Negara (ISN). Sasaran itu realistik berdasarkan beberapa faktor seperti penarikan diri pemain badminton perseorangan negara, Lee Zii Jia dari menyertai Sukan Komanwel kali ini. 

Selain itu, kemalangan yang menimpa pemain skuasy negara, S.Sivasangari juga menyebabkan sasaran pingat emas dalam acara beregu wanita terpaksa di kaji semula.

Jom Like, Komen, Share, Follow dan Subscribe semua platform media sosial mySukanTV untuk dapatkan info sukan yang terkini.

#MySukanTV #BeritaSukan #TeamKBS #MOM #MSN #ISN #KontinjenMalaysia #MajlisPenyerahan #JalurGemilang #SukanKomanwel #CommonwealthGames #Birmingham2022

Sumber : mySukan TV

Sumber Gambar : Kementerian Belia dan Sukan, Majlis Olimpik Malaysia, Majlis Sukan Negara