lavinesh

PESAKA BAWA AKSI HEBAT PENCAK SILAT DUNIA KE MELAKA MINGGU DEPAN

PESAKA BAWA AKSI HEBAT PENCAK SILAT DUNIA KE MELAKA MINGGU DEPAN

July 21, 2022 3:10 am

KUALA LUMPUR, 21 Julai 2022 – Datuk Megat Zulkarnain Tan Sri Omardin, Presiden Persekutuan Silat Kebangsaan Malaysia (PESAKA) telah mengumumkan secara rasmi bahawa PESAKA akan menganjurkan Kejohanan Pencak Silat Dunia 2022 Edisi ke-19 pada minggu depan dari 26 hingga 31 Julai di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC), Ayer Keroh, Melaka. 

Edisi kali ini akan menyaksikan penyertaan atlet-atlet silat dari 40 negara termasuk India, Pakistan, Kazakhstan, Uzbekistan, Mesir, Kanada, United Kingdom, Belanda, Jerman dan Amerika Syarikat. 

Beliau berkata, “Sambutan amat menggalakkan dengan negara seperti India, Pakistan, Kazakhstan, Kanada, United Kingdom, Belanda, Jerman dan Amerika Syarikat bakal menyuntik lebih keterujaan dalam kejohanan ini.”

“Sesetengah negara telah mendaftar awal untuk membuat persiapan yang baik untuk kejohanan. Ini adalah kelebihan mereka untuk membentuk pasukan yang mantap.”

Pada masa yang sama, Datuk Megat Zulkarnain menyatakan bahawa atlet silat negara telah berlatih sepanjang tahun di Pusat Latihan Silat Negara (Kompleks MSN) di Nilai.

“Eksponen kami berada dalam keadaan yang baik untuk memikul tanggungjawab ini. Dan saya percaya kami mempunyai potensi untuk muncul sebagai juara,” tambah beliau. 

Lebih lagi, Kejohanan Pencak Silat Dunia 2022 juga akan menjadi sangat bermakna buat juara dunia tiga kali Al Jufferi Jamari oleh kerana ini merupakan pertandingan terakhirnya sebelum bersara. Keputusan untuk bersara timbul selepas beliau mengalami kecederaan bahu semasa temasya Sukan SEA Hanoi 2021, bulan Mei lepas. 

Sementara itu, Siti Rahmah Mohamed Nasir yang baru memenangi pingat perak dalam temasya Sukan SEA di Hanoi bakal menjadi sandaran Malaysia dalam kategori wanita. 

Untuk pengetahuan, Kejohanan Pencak SIlat Dunia Edisi ke-19 juga akan menampilkan penganjuran Festival Seni Silat Antarabangsa selaras dengan pengiktirafan daripada UNESCO yang mengiktiraf silat sebagai senarai ‘Human Intangible Cultural Heritage of Humanity’.

Jom Like, Komen, Share, Follow dan Subscribe semua platform media sosial mySukanTV untuk dapatkan info sukan yang terkini.

#MySukanTV #BeritaSukan #PESAKA #KejohananPencakSilatDunia2022 #PencakSilat #Silat #MITC #Melaka #AyerKeroh #UNESCO

Sumber : mySukan TV

Sumber Gambar : mySukan TV