lavinesh

AKCC JUNIOR DEVELOPMENT PROGRAMME BERI PENDEDAHAN KOMPREHENSIF BUAT PEMAIN GOLF MUDA

AKCC JUNIOR DEVELOPMENT PROGRAMME BERI PENDEDAHAN KOMPREHENSIF BUAT PEMAIN GOLF MUDA

July 22, 2022 3:14 am

AYER KEROH, 22 Julai 2022 – Ayer Keroh Country Club (AKCC) telah melancarkan AKCC Junior Development Programme semalam di Dewan Chenderawasih AKCC, Ayer Keroh, Melaka semasa Majlis Perasmian Penutup Kejohanan Golf Junior Majlis Sukan Sekolah-Sekolah (MSSN) Negeri Melaka dan Pelancaran AKCC Junior Development Programme. 

Tujuan program tersebut diwujudkan adalah untuk menawarkan pemain muda ilmu asas termasuk Pengurusan Kelab Golf, Pengurusan Pertandingan Golf, Undang-Undang Golf dan Penyelenggaraan Padang. Program ini membolehkan pemain muda mengatur aktiviti golf sendiri di AKCC selain memberi peluang kepada mereka untuk memahami sukan golf dengan lebih mendalami. 

Rizman Ghazali, Pengurus Besar AKCC berkata, “Kebanyakan ibu bapa hanya fokus menjadi pemain profesional untuk menang pertandingan, tapi saya lihat penting juga untuk memberikan pendedahan kepada anak-anak muda ini.”

“Matlamat kami supaya mereka dapat menyusun atur aktiviti sendiri di AKCC selain memberi ilmu berkenaan penjagaan padang, pengurusan, pengurusan pertandingan golf dan lain-lain.”

Untuk pengetahuan, program ini akan di uruskan oleh sebuah jawatankuasa junior dan dikawal selia oleh Pengurusan AKCC. Rizman menjelaskan bahawa pihaknya telah melantik seorang Junior Kapten berusia 18 tahun dan dua Jawatankuasa berusia bawah 18 tahun yang melibatkan pemain wanita dan lelaki. 

“Untuk menjadi ahli junior AKCC sangat mudah iaitu bayaran sebanyak RM250 setahun tanpa bayaran bulanan. Jadi bila nak main golf di sini, mereka hanya bayar buddy (kenderaan) sahaja tidak perlu bayar untuk permainan.”

“Inisiatif ini untuk menyokong pembangunan junior ini yang memberi peluang kepada mereka untuk bermain di kelab-kelab golf yang lebih murah,”  tambah beliau.

Jom Like, Komen, Share, Follow dan Subscribe semua platform media sosial mySukanTV untuk dapatkan info sukan yang terkini.

#MySukanTV #BeritaSukan #AKCC #AKCCJuniroDevelopmentProgramme #JuniorDevelopmentProgramme #MSSN #MSSNM #golf #akarumbi #pemainmuda #AyerKeroh #Melaka

Sumber : Melaka Hari Ini

Sumber Gambar : FB Rizman Ghazali