lavinesh

PIALA DATUK MOKHTAR DAHARI KEMBALI JADI REBUTAN TAHUN INI

PIALA DATUK MOKHTAR DAHARI KEMBALI JADI REBUTAN TAHUN INI

August 19, 2022 4:06 am

SHAH ALAM, 19 Ogos 2022 – Bakat muda bola sepak negeri Selangor bawah 15 tahun (B15) mendapat peluang untuk menampilkan bakat mereka di padang bola sepak dengan kembalinya Kejohanan bola sepak Piala Datuk Mokhtar Dahari B15 yang dijadual bermula pada 19 September 2022 ini.

Setelah ketiadaan penganjuran kejohanan tersebut selama dua tahun akibat pandemik, kejohanan Piala Datuk Mokhtar Dahari B15 tahun ini akan menyaksikan penyertaan sebanyak 32 pasukan terbaik dari setiap daerah di Selangor. 

Datuk Emran Kadir, Pengerusi Kejohanan Piala Datuk Mokhtar Dahari berkata, “Kita mengharapkan kejohanan ini akan terus berjaya seperti mana tahun-tahun lalu. Malahan semangat daripada pihak sekolah dan pemain juga sangat berkobar-kobar kerana mereka sudah lama bercuti.”

Untuk pengetahuan, format kejohanan ini akan mengekalkan format seperti sebelum ini dimana empat pasukan terbaik dalam Kejohanan Bola Sepak Majlis Sukan-Sukan Sekolah Daerah (MSSD) di setiap daerah di negeri Selangor. Kesemua 32 pasukan itu akan dibahagikan kepada lapan kumpulan (empat pasukan bagi setiap kumpulan) untuk bertanding dalam peringkat kumpulan dari 19 hingga 23 September. 

Johan dan Naib Johan bagi setiap kumpulan akan layak ke pusingan kedua yang dijadual berlangsung pada 27 September ini dan diikuti dengan suku akhir pada 3 & 4 Oktober, separuh akhir pada 6 Oktober dan akhir pada 8 Oktober 2022.

Juara Piala Datuk Mokhtar Dahari akan membawa pulang hadiah wang tunai bernilai RM8,000 beserta piala pusingan, manakala naib juara akan mendapat RM6,000, tempat ketiga akan mendapat RM4,000 dan tempat keempat akan mendapat RM2,000.

“Penganjuran piala itu diharapkan dapat terus menjadi platform menjadikan Selangor sebagai sumber melahirkan pemain bola sepak terbaik di dalam negara, selaras dengan hasrat Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah yang merupakan pencetus kepada kejohanan tersebut,” jelas beliau.

#MySukanTV #BeritaSukan #PialaDatukMokhtarDahari #MSSD #Selangor #bolasepak #bakatmuda #Bawah15tahun #B15 #kembali

Sumber: Sinar Harian

Sumber Gambar: Sinar Harian