lavinesh

SOH WAI CHING AKHIRI JELAJAH AMERIKA SYARIKAT DENGAN BERGAYA

SOH WAI CHING AKHIRI JELAJAH AMERIKA SYARIKAT DENGAN BERGAYA

October 11, 2022 3:13 am

FLORIDA, 11 Oktober 2022 – Jelajah Soh Wai Ching, jaguh lari menara negara di Amerika Syarikat berakhir dengan keputusan yang amat cemerlang setelah beliau berjaya membawa pulang empat gelaran juara. Pada perlumbaan terakhirnya di Tunnel to Towers Tower Climb Tampa Florida yang telah berlangsung di One Tampa City Centre, Tampa, Florida pada 8 Oktober 2022 (Sabtu) lalu, beliau bukan sahaja dinobatkan sebagai juara, malah turut memecahkan rekod Troy Alston iaitu 4.12 minit dengan catatan baharu 3.47 minit.

Perlumbaan larian menara di Tampa, Florida tersebut merangkumi sebanyak 861 anak tangga (39 tingkat) dengan ketinggian menara 142 meter. 

Soh Wai Ching berkata,”Saya adalah orang pertama yang menaiki tangga dan saya telah pecut ke atas kira-kira tingkat ke-empat kemudian turun ke rentak larian yang disasarkan. Pada minit pertama perlumbaan, saya telah tiba di tingkat ke-13 dan setelah membuat pengiraan pantas, saya mengetahui bahawa pada kadar larian ini saya akan mencapai masa larian 3 minit. Tetapi, saya mendapati bahawa sasaran tersebut tidak akan dicapai oleh kerana yang saya telah membuat larian pecut pada awal perlumbaan. Saya telah berfikir untuk melakukan larian yang terbaik dengan menarik diri saya menggunakan kedua-dua tangan.”

“Ia adalah tiga anak tangga yang pendek seperti tujuh hingga lapan anak tangga untuk satu tingkat dan jadi terdapat banyak selekoh. Ia juga merupakan laluan yang pantas kerana ruang pendaratan antara kedua-dua anak tangga adalah sangat dekat dan kadang-kadang saya melangkau bahagian pendaratan untuk menaiki tangga penerbangan seterusnya.”

“Sebaik sahaja saya tiba di tingkat ke-33, saya memberikan segalanya kerana saya tahu ini adalah enam tingkat terakhir dalam jelajah sembilan hari saya di Amerika Syarikat. Saya menolak regangan terakhir dan saya sangat gembira untuk menghabiskannya dengan kuat dan segera baring di atas lantai sebaik sahaja saya melepasi garisan penamat.”

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada penaja saya kerana menyokong saya untuk 4 pertandingan ini dalam masa 9 hari! Ia adalah perjalanan yang sangat sukar dan banyak penerbangan antaranya dan perjalanan bersendirian untuk melakukan semuanya!” jelas beliau.

Untuk pengetahuan, pada siri jelajahnya di Amerika Syarikat, Soh Wai Ching telah mengambil bahagian dalam 4 pertandingan larian menara iaitu YMCA Stair Climb di US Bank Tower, Los Angeles; Base 2 Space di Space Needle, Seattle; Empire State Building Run Up di Empire State Building, New York dan akhir sekali Tunnel to Towers Tower Climb Tampa di One Tampa City Centre, Tampa, Florida. Sepanjang jelajah ini, beliau berjaya mempertahankan gelaran juaranya dan juga mencipta rekod pertandingan baharu.

#mySukanTV #BeritaSukan #MasTowerRunner #Towerrunning #SukanLarianMenara #Champion #DefendingChampion #Malaysia

Sumber: mySukan TV

Sumber Gambar: Soh Wai Ching