haziq

QABIL IRFAN MULA TUNJUK TARING DI VALENCIA

QABIL IRFAN MULA TUNJUK TARING DI VALENCIA

November 3, 2022 5:24 am

KUALA LUMPUR, 3 NOVEMBER 2022 – Tunggangan yang meyakinkan dipamerkan oleh pelumba negara, Qabil Irfan Azlan pada sesi saingan kelayakan Kejuaraan FIM MiniGP Dunia di Litar Lumba Valencia semalam dengan mencatat masa 44.949 saat untuk menduduki tangga kelima pada sesi kelayakan terakhir buat dirinya sekali gus melayakkan diri secara automatik ke sesi Perlumbaan 1 yang akan diadakan hari ini.

Sementara itu, seorang lagi pelumba negara, Adi Putra Anahar turut cemerlang dengan catatan masa kelayakan 46.352 saat mengelilingi litar sepanjang 0.897km namun beliau perlu mengharungi satu sesi Perlumbaan Kelayakan lagi untuk mencari tempat pada Perlumbaan 1 untuk mengiringi Qabil dalam perjuangan pada kejuaraan perdana remaja dunia ini. 

Para pelumba akan mengharungi satu format pertandingan yang amat ketat yang mana mereka perlu bersaing dalam dua perlumbaan hari ini untuk melayakkan diri ke perlumbaan penentuan Super Final, yang akan disaingi oleh 18 pelumba terbaik berdasarkan keputusan dalam kedua-dua perlumbaan yang diadakan.

Kesemua 33 pelumba pada kejuaraan dunia ini bersaing dalam tiga sesi latihan bebas semalam sebelum ditempatkan dalam tiga sesi kelayakan berdasarkan prestasi masing-masing dengan hanya 15 yang terbaik layak secara automatik ke saingan perlumbaan utama.

Pengurus pasukan, Zulfahmi Khairuddin, merangkap Pengurus Pasukan ZK Racing akui dia amat berpuas hati dengan pencapaian Qabil Irfan dan Adi Putra, yang mempamerkan kematangan dalam menyesuaikan diri dengan keadaan litar dan suasana perlumbaan yang berbeza di Valencia.

#MySukanTV #BeritaSukan #BeritaTempatan #MalaysiaLittleLeague #TeamKBS

Sumber: Jabatan Belia dan Sukan Negara

Sumber Gambar: Jabatan Belia dan Sukan Negara