Faris Zolkefli

SELANGOR JULANG KEJUARAAN RAGBI MAKSAK 10 SEBELAH 2023

SELANGOR JULANG KEJUARAAN RAGBI MAKSAK 10 SEBELAH 2023

March 14, 2023 6:32 am

IPOH, 14 MAC – Pasukan ragbi Selangor dinobatkan selaku juara Kejohanan Ragbi Majlis Kebajikan dan Sukan Anggota-Anggota Kerajaan (MAKSAK) Malaysia 10 Sebelah 2023 selepas menumbangkan PDRM 19-0 dalam perlawanan akhir kategori Cup di Stadium Ragbi Perak, Ahad lalu.

Kejayaan tersebut sekali gus menebus kehampaan Selangor yang sekadar merangkul kedudukan naib juara dalam kejohanan sama tahun lepas, setelah tewas kepada ATM 0-3.

Dalam perlawanan itu, Selangor yang dibimbing bekas jurulatih kebangsaan Raimi Mohd Yusof, dilihat lebih mendominasi aksi apabila mendahului PDRM 7-0 menerusi try oleh Muhammad Nazreen Fitri Nasrudin pada minit kelapan, serta conversion yang berjaya disempurnakan Muhammad Faridzur Ismail pada minit kesembilan.

Bersambung di babak kedua, Selangor terus melebarkan kedudukan kepada 14-0 melalui Muhammad Farid Fauzi yang berjaya menyudahkan try pada minit ke-12 manakala Muhammad Nazreen Fitri melakukan conversion di minit ke-13.

Muhammad Nazreen Fitri terus menjadi duri dalam daging kepada pasukan lawan apabila menyempurnakan try pada minit ke-20 sekali gus menutup peluang PDRM untuk bangkit.

Menurut Raimi, kejuaraan Selangor adalah bersandarkan kepada faktor pengalaman selain komitmen para pemainnya yang berjaya mengunci pergerakan dan strategi pasukan lawan.

“Kelebihan kita adalah berdasarkan faktor pengalaman iaitu empat bekas pemain kebangsaan dan seorang pemain kebangsaan berada dalam pasukan. Faktor ini yang kita gunakan sepenuhnya dan menjadi sebab utama kita muncul juara,” katanya.

Sementara itu, bagi perlawanan akhir kategori Shield, Melaka berjaya menggenggam kejuaraan selepas mengalahkan Pulau Pinang dengan jaringan 17-5, manakala dalam aksi final kategori Bowl, Johor muncul juara selepas ‘membelasah’ Pahang 48-0. Manakala pasukan ATM berhasil menjulang kejuaraan dalam kategori Plate selepas menundukkan Sabah 22-0.

Sebanyak 17 pasukan menyertai kejohanan kali ini, terdiri daripada ATM, Pulau Pinang, Melaka, Kedah, Selangor, Negeri Sembilan, Penjara Malaysia, Kelantan, PDRM, Perlis, Sabah, Johor, Sarawak, Perak, Labuan, Kuala Lumpur dan Pahang.

#MySukanTV #BeritaSukan #BeritaTempatan #Ragbi #MAKSAK10Sebelah2023

Kredit: BERNAMA

Sumber Gambar: Tiger Super Sports