Faris Zolkefli

KUARTET 4X100 NEGARA TUNJUK BELANG DI AUSTRALIA

KUARTET 4X100 NEGARA TUNJUK BELANG DI AUSTRALIA

March 31, 2023 6:27 am

KUALA LUMPUR, 31 MAC – Kuartet 4×100 meter (m) lelaki negara mencipta sensasi dengan memenangi pingat emas Terbuka Australia di Queensland Sport & Athletics Centre (QSAC), Brisbane, semalam.

Gandingan yang diketuai Muhammad Zulfiqar Ismail sebagai pelari pertama diikuti Jonathan Nyepa, Muhammad Haiqal Hanafi dan Khairul Hafiz Jantan berjaya mencatat 39.96 saat (s), sekali gus membawa pulang emas dengan meninggalkan Singapura di tempat kedua (40.28s) dan kuartet dari Victoria, Australia di tempat ketiga dengan masa 41.66s.

Ketua jurulatih pecut negara, Mohd. Poad Kassim bersyukur dengan kejayaan anak-anak buahnya memandangkan ini adalah perlumbaan pertama kuartet 4x100m negara untuk tahun ini.

Bagaimanapun, kuartet negara perlu memperbaiki kelemahan yang ada bagi melakukan catatan masa lebih pantas supaya berpeluang menaiki podium di Sukan SEA Kemboja 2023 di Phnom Penh yang akan berlangsung pada 5 hingga 17 Mei depan.

Di Sukan SEA Hanoi tahun lalu, kuartet 4x100m yang dibarisi Haiqal, Khairul, Muhammad Arsyad Md. Saad dan Muhammad Azeem Mohd. Fahmi mencipta rekod kebangsaan dengan catatan masa 39.09s untuk meraih pingat perak.

Sementara itu, jaguh lompat kijang Asia Tenggara, Andre Anura Anuar berjaya mengesahkan slot ke final pada Sabtu ini selepas melakukan catatan ketiga terbaik di peringkat kelayakan sebentar tadi.

Andre berjaya melepasi had kelayakan iaitu 15.50m dengan catatan 15.63m, ketiga terbaik di belakang atlet Victoria, Aiden Hinson yang melakukan 16.31m dan Connor Murphy (New South Wales) 16.05m.

#MySukanTV #BeritaSukan #BeritaTempatan #Olahraga #TerbukaAustralia #KOAM 

Kredit: KOSMO

Sumber Gambar: Kesatuan Olahraga Malaysia