Faris Zolkefli

PASUKAN FUTSAL PEKAK NEGARA SASAR 4 TERBAIK KEJOHANAN ASIA PASIFIK

PASUKAN FUTSAL PEKAK NEGARA SASAR 4 TERBAIK KEJOHANAN ASIA PASIFIK

April 4, 2023 6:51 am

IPOH, 4 APRIL – Pasukan futsal orang pekak Malaysia yang akan menyertai Kejohanan Futsal Pekak Asia Pasifik di Tehran, Iran bermula 29 April depan, menyasarkan untuk muncul antara empat pasukan terbaik sekali merebut slot ke Kejohanan Futsal Pekak Dunia di Brazil pada November 2023.

Berdasarkan dua rekod pencapaian sebelum ini, pasukan futsal Persatuan Sukan Orang Pekak Malaysia (MSDeaf) optimis dapat terpilih menjadi antara pasukan terbaik. 

Menurut pengurus pasukan futsal pekak Malaysia, Mohd. Yusri Abdul Ghani, pasukan negara sebelum ini berjaya menduduki tempat ke-5 dalam Kejohanan Futsal Pekak Asia Pasifik 2019 di Thailand.

“Pada Oktober tahun lalu pasukan ini berjaya pula muncul juara dalam Kejohanan Sukan Pekak Asia Tenggara yang diadakan di Kuala Lumpur setelah mengalahkan beberapa pasukan dari negara-negara serantau,” katanya.

Mohd. Yusri menambah, pada masa ini sebanyak 13 pemain pasukan futsal pekak Malaysia sedang giat menjalani latihan intensif di Manjung, Perak sejak 26 Mac lalu.

Menurutnya berdasarkan latihan di bawah kendalian jurulatih bertauliah, pasukan futsal pekak Malaysia diyakini dapat menyasarkan antara empat pasukan terbaik dalam kejohanan di Tehran yang bermula 29 April hingga 10 Mei depan.

“Kita sedang meneliti sebarang kelemahan setiap pemain dan akan memperbaikinya.

“Semangat setiap pemain sentiasa tinggi walaupun latihan diadakan dalam bulan puasa dan mereka akan terus berlatih sebelum ke Tehran,” katanya.

Beliau berkata, latihan bukan sekadar tertumpu kepada kecergasan, malah melibatkan teknikal dan taktikal dalam menjaringkan gol.

“Kita juga sedang meneliti corak-corak permainan pasukan lawan seperti dari Iran sendiri melalui rakam video sedia ada.

“Melalui rakaman video itu, kita harap dapat melihat apa jua kelemahan dan kekuatan pasukan lawan selain mengetahui kekuatan serta kelemahan sendiri,” katanya.

Selain itu, Mohd. Yusri berkata, MSDeaf sentiasa mengalu-alukan sokongan semua pihak terutama syarikat swasta dalam memberi sokongan dan bantuan agar hasrat pasukan futsal pekak Malaysia menyertai kejohanan di Tehran menjadi realiti.

#MySukanTV #BeritaSukan #BeritaTempatan #MSDeaf #FutsalPekak #FutsalPekakAsiaPasifik #AsiaPacificDeafFutsalChampionship

Kredit: Awani

Sumber Gambar: Malaysian Deaf Sports Association