Faris Zolkefli

PERTUBUHAN BELIA NYATAKAN SOKONGAN KEPADA KOD SUKAN SELAMAT

PERTUBUHAN BELIA NYATAKAN SOKONGAN KEPADA KOD SUKAN SELAMAT

April 6, 2023 1:05 am

PUTRAJAYA, 6 APRIL – Selaras dengan Pelancaran Kod Sukan Selamat pada 15 Mac 2023, Pejabat Pendaftar Pertubuhan Belia mengambil inisiatif mengadakan Majlis Menandatangani Akuan Sokongan Kod Sukan Selamat Bersama Pertubuhan Belia bertempat di Podium, Menara KBS semalam. 

Usaha ini adalah bagi menyokong Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dalam memastikan persekitaran sukan di Malaysia bebas daripada segala bentuk penderaan dan gangguan. 

Majlis telah disempurnakan oleh Menteri Belia dan Sukan, YB Hannah Yeoh. Turut hadir bersama adalah YBhg. Ts. Dr. Nagulendran Kangayatkarasu, Ketua Setiausaha KBS.

Sebanyak 40 pertubuhan belia hadir menandatangani perakuan sokongan kepada kod sukan dalam majlis itu. Akuan Sokongan diserahkan oleh Izzat Afifi Abdul Hamid, Presiden Majlis Belia Malaysia dan beberapa wakil pertubuhan belia kepada YB Menteri Belia dan Sukan. 

Kod Sukan Selamat yang diperkenalkan ini merupakan garis panduan daripada KBS bagi memberi panduan mengenai persekitaran yang selamat serta peranan dan tanggungjawab semua pihak dalam menangani gangguan dan keganasan dalam sukan yang menjejaskan kesihatan mental dan fizikal.

Kod ini memberi tafsiran kepada jenis-jenis salah laku yang berlaku dalam sukan berpandukan kepada garis panduan antarabangsa dan juga undang-undang tempatan. Perincian skop salah laku ini dapat meningkatkan pengetahuan dan kesedaran masyarakat terhadap gangguan dan penderaan dalam sukan.

#MySukanTV #BeritaSukan #BeritaTempatan #KodSukanSelamat #KBS

Sumber Gambar: KBS Malaysia

#MySukanTV #BeritaSukan #BeritaTempatan #KodSukanSelamat #KBS

Sumber Gambar: KBS Malaysia