Faris Zolkefli

TUAH PENAMPILAN SULUNG, PLUS FC JUARA LIGA PREMIER SELANGOR

TUAH PENAMPILAN SULUNG, PLUS FC JUARA LIGA PREMIER SELANGOR

April 11, 2023 5:39 am

KUALA LUMPUR, 11 APRIL – PLUS FC mula mengukir nama apabila muncul Juara Divisyen 1 Liga Premier Selangor (Selangor Premier League) setelah menjinakkan AS Gaison FC 2-1 pada perlawanan akhir yang berlangsung di Radia Arena Bukit Jelutong pada 9 April yang lalu.

Skuad kendalian bekas pemain KL PLUS, Mohd Faizal Ab Rahman memecah kebuntuan dengan jaringan pertama menerusi sepakan percuma oleh Asnan Awal Hisyam pada minit ke-22 dan jaringan tersebut bertahan sehingga separuh masa pertama.

Namun begitu, AS Gaison berjaya menyamakan kedudukan menerusi sepakan penalti pada minit ke-49 dan permainan mula dilihat seimbang dengan kedua-dua pasukan saling mengasak mencari gol kemenangan.

Penantian gol kemenangan berakhir apabila pemain tengah PLUS FC, Nazrin Syamsul Bahri bijak menyempurnakan peluang pada minit-minit akhir perlawanan untuk memberikan kemenangan 2-1 kepada PLUS FC, sekaligus dijulang sebagai juara.

Pengurus PLUS FC, Mohd Yusuf Abdul Aziz berkata, “Kejayaan ini adalah hasil kerja keras pasukan dan semua pemain selama 6 bulan. Saya percaya PLUS FC layak dinobatkan sebagai juara atas usaha serta semangat juang yang tinggi semua pemain-pemain saya. Kami kini bersedia untuk bersaing di Liga Juara Selangor pada Julai akan datang.”

Sebanyak 16 pasukan dari seluruh Selangor menyertai Liga Premier Divisyen 1 Selangor musim ini. Kejayaan PLUS FC menjuarai liga tersebut membolehkannya layak ke peringkat playoff Liga Juara-Juara Selangor yang bakal bermula pada bulan Julai akan datang.

Tambah menarik, Nazrin Syamsul Bahri turut dinobatkan sebagai Pemain Terbaik manakala penjaga gawang PLUS FC, Muhammad Aiman Zulkepli dinobatkan sebagai Penjaga Gol Terbaik perlawanan akhir. Piala Kejuaraan telah disampaikan oleh Ketua Pegawai Operasi PLUS Malaysia Berhad (PLUS), Datuk Zakaria Ahmad Zabidi.

#MySukanTV #BeritaSukan #BeritaTempatan #SelangorPremierLeague #SSPLeagueDiv1 #SCLPlayoff2023

Sumber Gambar: PLUS FC