Faris Zolkefli

THE SHOWCASE KUALA LUMPUR – PENTAS CUNGKIL BAKAT TEMPATAN KE MATA DUNIA

THE SHOWCASE KUALA LUMPUR – PENTAS CUNGKIL BAKAT TEMPATAN KE MATA DUNIA

April 20, 2023 1:11 am

KUALA LUMPUR, 20 APRIL – Syarikat pengurusan sukan bola sepak antarabangsa yang memegang hak utama penganjuran program persediaan The Showcase Madrid untuk zon Asia Tenggara, Bolabros Global Events Sdn Bhd (Bolabros) menandatangani Perjanjian Persefahaman (MOU) bersama Persatuan Bolasepak Melayu Malaysia (PBSMM) bagi penganjuran program The Showcase Kuala Lumpur yang akan berlangsung pada 2 hingga 5 Jun 2023.

Pihak Bolabros dan PBSMM menjalinkan kerjasama daripada aspek perancangan, pelaksanaan dan promosi program pembangunan serta pertandingan dalam negeri dan antarabangsa yang akan memberi manfaat kepada pemegang taruh bola sepak di Malaysia.

Acara persediaan di Kuala Lumpur ini bertujuan untuk membangun bakat bola sepak Malaysia dan seorang pemain terpilih akan berpeluang terbang ke Madrid untuk menerima latihan profesional di Sepanyol pada Julai nanti.

Menurut Presiden PBSMM, Firdaus Mohamed, kerjasama ini bertujuan untuk membawa PBSMM dan bola sepak tempatan untuk pergi lebih jauh serta mencungkil bakat baharu yang dapat diserapkan ke dalam kesebelasan utama negara melalui program The Showcase KL.

Penganjuran acara persediaan The Showcase Kuala Lumpur pada kali ini adalah julung kali diadakan di Malaysia. Sebelum ini, The Showcase Asia Tenggara telah diadakan pada tahun lalu di Bali, Indonesia, di mana seorang pemain telah terpilih ke acara utama iaitu The Showcase Madrid – sebuah acara pencarian pemain bola sepak berusia 15 hingga 23 tahun antara yang terbesar di dunia.

Pemain elit yang terpilih akan diterbangkan ke Madrid bagi menyertai acara utama The Showcase Madrid yang bakal berlangsung dari 24 hingga 30 Julai 2023 ini dan ia akan dikendalikan di pusat latihan Royal Spanish Football Federation (RFEF).

Pemain yang terpilih akan berpeluang ke peringkat seterusnya iaitu menandatangani kontrak profesional bersama kelab profesional di Sepanyol dan seterusnya melangkah satu lagi anak tangga sebagai pemain antarabangsa.

#MySukanTV #BeritaSukan #BeritaTempatan #BolaSepak #Football #TheShowCaseKualaLumpur #TheShowcaseMadrid #Bolabros #PBSMM

Sumber Gambar: Motion People