Faris Zolkefli

PUTRAJAYA BROTHERS JUARA SULUNG LIGA BESBOL KEBANGSAAN

PUTRAJAYA BROTHERS JUARA SULUNG LIGA BESBOL KEBANGSAAN

July 24, 2023 5:13 am

SERDANG, 24 JULAIPutrajaya Brothers muncul juara edisi sulung Liga Besbol Kebangsaan 2023 selepas menewaskan Perak Tombak 5-3 pada grand final yang berlangsung di Padang Besbol Universiti Putra Malaysia (UPM) semalam.

Kapten Putrajaya, Syed Ahmad Sya Syed Hussein berbangga dengan prestasi rakan sepasukannya berjaya mengatasi tentangan sengit yang diberikan Perak sepanjang perlawanan akhir itu.

“Ia satu perlawanan yang bagus kerana kedua-dua pasukan mendapat pengalaman terbaik dari segi persaingan di setiap inning. Harapnya di masa depan kami dapat kekalkan permainan seperti ini.

“Menjadi juara lebih senang daripada mengekalkan kejuaraan. Sudah semestinya kami akan memandang lebih serius untuk saingan musim depan,” katanya selepas majlis penyampaian hadiah kejohanan tersebut.

Dalam masa sama, beliau berpendapat agar penganjuran musim depan dapat menarik lebih banyak penyertaan daripada pasukan-pasukan negeri atau menjemput negara dan kelab luar mengambil bahagian.

Menariknya, bintang Putrajaya dari Jepun, Kodai Wakabayashi turut dinobatkan sebagai Pemain Terbaik (MVP) Liga Besbol Kebangsaan 2023.

Tempat ketiga pula menjadi milik Kuala Lumpur City Boys selepas menewaskan Negeri Sembilan 26-7 dalam penentuan tempat ketiga dan keempat yang turut berlangsung hari ini.

Sementara itu, Pengarah Urusan AEON Big (M) Sdn. Bhd., Sheikh Farouk Sheikh Mohamed percaya satu pasukan mantap dapat dibentuk mewakili pasukan kebangsaan melalui penganjuran liga berkenaan.

“Kami daripada pihak penaja gembira dapat memberi peluang kepada pemain-pemain menunjukkan bakat mereka. Kemungkinan mereka inilah yang akan mewakili negara pada masa hadapan,” jelasnya.

Pengerusi Eksekutif Bubbles 02 Sdn. Bhd., Arifin Marzuki turut senada dan memberi jaminan akan terus bekerjasama dengan Persatuan Besbol Malaysia (BFM).

#MySukanTV #BeritaSukan #BeritaTempatan #Baseball #BaseballMalaysia #NationalBaseballLeague2023 #LigaBesbolKebangsaan2023

Kredit: Kosmo

Sumber gambar: Faiz Asran