Faris Zolkefli

PELARI BERTONGKAT: MUHAMMAD AQIL DIBAWA JUMPA PAKAR PROSTETIK

PELARI BERTONGKAT: MUHAMMAD AQIL DIBAWA JUMPA PAKAR PROSTETIK

September 1, 2023 8:40 am

KUALA LUMPUR, 1 SEPTEMBER – Baru-baru ini tular di media sosial sebuah klip yang memaparkan seorang kanak-kanak, Muhammad Aqil Naufal Zahiran, 11, menamatkan perlumbaan 100 meter menggunakan tongkat.

Klip yang tular itu telah menjadi perhatian Menteri Belia dan Sukan, YB hannah Yeoh dan seterusnya Muhammad Aqil dibawa bertemu dengan pakar prostetik Artalive Sdn Bhd untuk penilaian bagi menentukan jenis prostetik yang diperlukan untuk membolehkannya menyertai aktiviti sukan.

Menurut YB Hannah, keinginan dan keazamannya untuk menamatkan perlumbaan adalah amat mengagumkan. YB Hannah turut menzahirkan penghargaan terhadap usaha dan menyanjungi mentaliti seorang juara yang dipegang oleh Muhammad Aqil.

Sehubungan dengan itu, bagi membantu Muhammad Aqil, Kementerian Belia dan Sukan (KBS) melalui Institut Sukan Negara (ISN) akan menyelia pemasangan prostetik untuk Muhammad Aqil yang memerlukan kaki palsu paras pinggul (hip disarticulation prosthesis) serta akan membantu beliau untuk menyertai lebih banyak aktiviti sukan pada masa akan datang.

Dalam klip tersebut, Muhammad Aqil, murid dari SK Felda Lepar Utara 1 telah menyertai kejohanan olahraga pendidikan khas Majlis Sukan Sekolah Daerah (MSSD) Jerantut 2023. Beliau dilihat didorong oleh gurunya, Intan Zulailkha Jusoh yang berlari bersamanya. Beliau turut diiringi oleh ibunya Noorhafizah Mat Desa serta dua orang guru, Intan Zulailkha Jusoh dan Mohd Razif Ibrahim yang membimbingnya untuk perlumbaan.

YB Hannah diiringi oleh Persatuan Bola Sepak Orang Kudung Malaysia (MAFA), sebuah pertubuhan bukan kerajaan yang mengetuai inisiatif Projek Tongkat yang bertujuan menawarkan sokongan kepada orang yang diamputasi melalui sukan.

Bagi mereka yang kudung kaki dan ingin bermain bola sepak boleh hubungi 011- 36396375 atau e-mel ke myamputeefa@gmail.com atau berhubung di media sosial melalui laman Facebook dan Instagram: projek_tongkat.

Sumber gambar: KBS Malaysia

#MySukanTV #BeritaSukan #BeritaTempatan