haziq

VICTORIA INSTITUTIONS ‘BAHAM’ SEMASHUR

VICTORIA INSTITUTIONS ‘BAHAM’ SEMASHUR

September 25, 2023 8:10 am

SERDANG, 25 SEPTEMBER – Gelaran juara Super Schools Rugby 2023 jadi milik pasukan Victoria Institutions (VI) yang mempamerkan keunggulan dalam perlawanan akhir pada Sabtu lalu menundukkan Sekolah Menengah Sains Hulu Selangor (SEMASHUR) 21-7 di Padang Ragbi A, Universiti Putra Malaysia (UPM).

Keputusan merupakan satu kejutan memandangkan SEMASHUR merupakan juara bertahan edisi sebelum ini manakala Victoria Institutions (VI) pula merupakan juara edisi  2017. 

Rozhan Yahya, Ketua jurulatih skuad Victoria sejak tahun 2015 turut mengakui anak buahnya terpaksa berhempas pulas sehingga wisel penamat dan meletakkan percaturan terbaik mengenal pasti kelemahan pihak lawan.

“Secara keseluruhan, saya melihat permainan agak seimbang pada babak pertama namun kesilapan yang dilakukan oleh pihak lawan telah membolehkan Victoria muncul sebagai juara musim ini.

“Resipi kemenangan yang boleh dikongsikan adalah disiplin pasukan dalam menjalankan taktikal ‘breakdown contest’ serta mengekploitasi kesilapan SEMASHUR.

“Selepas ini kami akan menumpukan perhatian dalam membina pasukan kerana majoriti pemain tingkatan lima akan bersara dan fokus terhadap persediaan SPM manakala pemain daripada tingkatan empat dan tiga akan diberikan pendedahan dengan menyertai kejohanan,” jelas beliau.

Ketua jurulatih pasukan SEMASHUR, Amir Ashmaan Abdul Mutalib dalam kenyataanya pula mengakui beliau akur dengan keputusan perlawanan dan dalam masa yang sama turut memberi kredit kepada anak buahnya agar menjadi pembakar semangat bangkit dalam kejohanan seterusnya.

SSR adalah sebuah kejohanan ragbi peringkat kebangsaan yang menampilkan aksi 15 sebelah di peringkat akar umbi. Kejohanan ini dianjurkan oleh Enervive Sports dengan kerjasama STAROBA, menampilkan 16 pasukan yang terdiri daripada sekolah-sekolah yang kaya dengan sejarah dan tradisi ragbi, bertanding bagi merebut kejuaraan.

Sumber : Flash Sukan 

Sumber Gambar : Odham Neimad

#MySukanTV #BeritaSukan #BeritaTempatan #Rugby #Ragbi #MalaysiaRugby #SuperSchoolsRugby