Faris Zolkefli

SK SEKSYEN 20 JULANG PIALA RAJA MUDA SELANGOR

SK SEKSYEN 20 JULANG PIALA RAJA MUDA SELANGOR

October 4, 2023 8:05 am

SHAH ALAM, 4 OKTOBER – Sekolah Kebangsaan (SK) Seksyen 20, Shah Alam dinobatkan sebagai juara Piala Raja Muda Selangor 2023 selepas menewaskan SK Taman Alam Megah 2-0 pada perlawanan akhir di Padang Latihan Persatuan Bolasepak Selangor (FAS), semalam.

Muhammad Nazhaizal Qusyairi Muhamad Nazeri dan Afif Ikhwan Muhamad Zuhdi muncul sebagai wira SK Seksyen 20 dengan menyumbangkan gol buat pasukan untuk mengesahkan kemenangan.

Selaku juara, SK Seksyen 20 membawa pulang hadiah wang tunai RM4,000, piala, pingat serta sijil yang disampaikan oleh Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Kewangan & Perkhidmatan Korporat) Kumpulan Perangsang Selangor (KPS) Berhad, Suzila Khairuddin.

SK Taman Alam Megah, yang muncul naib juara, membawa pulang wang tunai sebanyak RM3,000, manakala SK Puchong dan SK Seri Selangor yang menduduki tempat ketiga dan keempat masing-masing menerima RM2,000 dan RM1,000 berserta pingat dan sijil.

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Kejohanan, Datuk Emran Kadir, kejohanan Piala Raja Muda Selangor itu akan lebih hebat pada musim depan apabila ia bakal melibatkan semua daerah negeri Selangor.

“Tahun ini kita masih kekalkan terbuka kepada sekolah rendah di dalam daerah Pendidikan Petaling Perdana dan Petaling Utama. Tahun depan saya telah mendapatkan kebenaran untuk anjurkan kejohanan ini di seluruh Selangor. Maka ia akan lebih hebat dan akan dimulakan lebih awal.

“Jadi bilangan sekolah tahun depan lebih banyak. Saya juga berterima kasih kepada kumpulan perangsang yang telah menyumbang tajaan untuk penganjuran program ini,” katanya selepas perlawanan akhir berlangsung.

Piala Raja Muda Selangor merupakan kejuaraan bola sepak Bawah 12 tahun dengan mendapat tajaan daripada Kumpulan Perangsang Selangor (KPS) Berhad.

Pertandingan edisi ke-34 itu melibatkan lebih 500 pemain dan berlangsung secara liga dengan dua pasukan terbaik daripada setiap kumpulan layak ke pusingan kalah mati (16 terbaik) sebelum ke suku akhir, separuh akhir dan akhir.

Kredit: Sinar Harian

Sumber Gambar: Aizat Ashraf

#MySukanTV #BeritaSukan #BeritaTempatan #BolaSepak #Football #FootballMalaysia #PialaRajaMudaSelangor