Faris Zolkefli

GIMNAS NEGARA SEDIA GEGAR BUMI KAZAKHSTAN

GIMNAS NEGARA SEDIA GEGAR BUMI KAZAKHSTAN

November 6, 2023 9:31 am

KUALA LUMPUR, 6 NOVEMBER 2023 – Malaysian Aesthetic Group Gymnastics Association (MAGGA) akan menghantar atlet gimnastik negara bagi menghadapi IFAGG World and Junior Championships yang akan berlangsung di The Baluan Sholak Palace, Almaty, Kazakhstan pada 24 hingga 26 November ini.

Sebanyak 14 buah negara akan mengambil bahagian dalam kejohanan itu dan Malaysia menghantar 14 orang atlet merangkumi 7 gimnas senior dan 7 gimnas junior yang dibimbing oleh legenda gimnastik negara, Thye Chee Kiat dan Durratun Nashihin Rosli sebagai jurulatih.

“Untuk semua atlet gimnas negara, jurulatih dan yang terlibat dalam kejohanan ini, teruskan usaha anda semua untuk memastikan kecemerlangan Aesthetic Group Gymnastics,” ucap Dato’ Abdul Malek Noor, Presiden MAGGA ketika majlis penyerahan bendera pasukan negara ke AFAGG World Championships yang berlangsung di IOI Mall, semalam.

Dalam edisi yang lalu, berlangsung di Graz, Austria, skuad gimnas negara berhasil memperoleh 1 pingat emas, selain beberapa pencapaian membanggakan di kejohanan dunia yang lain seperti Virtual Four Continents 2021, Canada dengan meraih 3 pingat emas, Four Continents 2019 Singapore dengan 2 emas, 2 perak dan 1 gangsa.

MAGGA adalah sebuah badan pengelola bagi sukan gimnastik di Malaysia dan ditubuhkan dengan tujuan bagi menguruskan sukan gimnastik di dalam negara dan juga di peringkat antarabangsa.

Turut hadir ke majlis penyerahan bendera pasukan negara adalah En. Suhardi Alias, Pesuruhjaya Sukan Malaysia (PJS) dan juga wakil Kementerian Belia dan Sukan (KBS), Ratnasari Abdul Razak.

Sumber gambar: MAGGA

#MySukanTV #BeritaSukan #BeritaTempatan #Gymnastic #MalaysianGymnastic #IFAGGWorldChampionships2023 #IFAGGJuniorChampionships2023