haziq

KONTINJEN OLAHRAGA PEKAK NEGARA SASAR TUAI PINGAT DI TEHRAN

KONTINJEN OLAHRAGA PEKAK NEGARA SASAR TUAI PINGAT DI TEHRAN

November 23, 2023 6:34 am

KUALA LUMPUR, 23 NOVEMBER 2023 – Kontinjen Olahraga Pekak negara akan menyertai Kejohanan Olahraga Pekak Asia Pasifik edisi pertama di Tehran, Iran yang membuka tirainya hari ini sehingga 29 November 2023.

Kontinjen Malaysia yang diketuai oleh pengurus pasukan Ko Ming Liang berlepas ke Tehran, Iran jam 3.00 pagi ini meletakkan harapan ke bahu 6 atlet Pekak iaitu Mohd Shahrul Azmeer Azman, Zaiman Megat Abu, Aidil A Asyraff Juakim, Aidil A Afiffat Juakim, Hazrul Shah Hamri dan Azlan Kunte.

Antara acara yang bakal disertai oleh kontinjen Malaysia ialah 100m, 200m, 400m, 800m, 1,500m, 4x100m, 4x400m, Lompat Jauh dan Lompat Kijang.

Difahamkan, Mohd Shahrul Azmeer dan Aidil A Afiffat merupakan 2 daripada 4 kuartet Pekak negara yang pernah memenangi pingat gangsa di 8th. Asia-Pasifik Deaf Games di Taoyuan, Taiwan tahun 2015 lalu. 

Pada tahun 2022 juga Mohd Shahrul Azmeer dan Zaiman Megat Abu adalah 2 dari 4 kuartet Pekak negara yang berjaya mara ke final dalam acara 4x100m dalam acara olahraga di 24th. Deaflympic Games di Caxias do Sul, Brazil.

Bagi larian jarak jauh disandarkan harapan kepada Azlan Kunte, atlet muka baru berasal dari Sabah yang dijangka akan membuat kejutan berdasarkan penyertaan atlet berkenaan di beberapa kejohanan-kejohanan yang pernah disertainya di Negeri dibawah bayu. 

Sementara itu,  Zaiman Megat Abu dan Hazrul Shah Hamri turut optimis meraih keputusan baik di Tehran nanti selepas mendapat bimbingan jurulatih Sanusi Zainal Abidin.

Terdahulu, AGT Marketing Sdn. Bhd. pengedar pakaian sukan terkemuka di Malaysia secara rasmi tampil memberi tajaan pakaian sukan untuk 6 atlet olahraga Pekak negara pada Selasa untuk dipakai sepanjang kejohanan olahraga Pekak peringkat Asia-Pasifik edisi pertama ini.

Ini adalah kali pertama kejohanan olahraga Pekak peringkat Asia-Pasifik diperkenalkan. Diharap ada diantara atlet-atlet Pekak Negara menyinar dikejohanan ini sekali gus mampu memenangi pingat untuk negara.

Sumber gambar: MS Deaf

#MySukanTV #BeritaSukan #BeritaTempatan #MSDeaf #1stAPDeafAthleticsChampionship #DemiMalaysia