Faris Zolkefli

ROBOBLITZ 2023 CABAR KEUPAYAAN PELAJAR

ROBOBLITZ 2023 CABAR KEUPAYAAN PELAJAR

November 27, 2023 7:28 am

KUALA LUMPUR, 27 NOVEMBER 2023Jazro Robotic Academy (JAZRO) dan Pearl Point Shopping Mall berganding bahu menganjurkan pertandingan bola sepak robotik iaitu RoboBlitz 2023 yang berlangsung dari 24 hingga 26 November lepas. 

Acara yang direka untuk kanak-kanak sekolah di seluruh negara ini berfungsi sebagai inisiatif unik untuk mewujudkan kesedaran tentang pendidikan STEM dan meneroka alam revolusi perindustrian keempat, IR4.0 dan RoboBlitz 2023 terbuka kepada pelajar berumur 7 hingga 17 tahun, dengan penyertaan sekurang-kurangnya 1000 pelajar.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif JAZRO, Ir. Dzulfarqeish Zainuddin, misi JAZRO adalah untuk memberi pendedahan kepada seramai mungkin kanak-kanak mengenai STEM. 

“Kami teruja dengan sambutan positif terhadap RoboBlitz setakat ini, dan tidak sabar untuk melalui pengalaman tiga hari yang menyeronokkan nanti. Kerjasama kami dengan Pearl Point Shopping Mall untuk acara ini benar-benar suatu penghormatan,” katanya.

“Pearl Point Shopping Mall teruja untuk merintis Pertandingan RoboSoccer “PPSM RoboBlitz” pertama kami. Acara ini bukan sahaja menyerlahkan kemajuan luar biasa dalam robotik tetapi juga menekankan potensi teknologi untuk mentakrifkan semula landskap revolusi digital,” kata Encik Darrell Choy, Pengurus Besar Pearl Point Shopping Mall dan Pearl Shopping Gallery.

Program ini dibuat untuk memberi pendedahan secara langsung kepada pelajar mengenai robotik dan pengaturcaraan, sejajar dengan mata pelajaran Reka Bentuk dan Teknologi (RBT) dan Kemahiran IT yang diajar di sekolah-sekolah di negara ini.

Pertandingan ini bermula dengan peserta pelajar terlibat dalam perlawanan pada 24 dan 25 November. Hanya 20 pasukan teratas akan mara ke pusingan akhir pada 26 November, apabila juara muktamad akan dinobatkan.

RoboBlitz 2023, pertandingan bola sepak robotik, mencabar peserta untuk menjaringkan sebanyak mungkin jumlah gol dalam masa yang ditetapkan untuk muncul pemenang. Dua pasukan akan berdepan di setiap arena, dan pasukan dengan markah tertinggi akan mara ke pusingan seterusnya. 

Setiap pasukan mengawal dua robot melalui pengawal Bluetooth. Pertandingan ini menampilkan kategori bagi sekolah rendah dan menengah, dengan pemenang hadiah pertama menerima wang tunai RM500, berserta pingat dan sijil pencapaian.

Sumber gambar: JAZRO

#MySukanTV #BeritaSukan #BeritaTempatan #RoboBlitz2023