Faris Zolkefli

900 PEMAIN SKUASY REMAJA REBUT GELARAN JUARA KEJOHANAN BERTARAF PLATINUM

900 PEMAIN SKUASY REMAJA REBUT GELARAN JUARA KEJOHANAN BERTARAF PLATINUM

December 1, 2023 8:24 am

PETALING JAYA, 1 DISEMBER 2023 – Kejohanan Skuasy Remaja Antarabangsa Kuala Lumpur REDtone yang akan berlangsung pada 5 hingga 10 Disember ini mencatat rekod baharu apabila berjaya menarik 900 penyertaan dari 21 buah negara.

Menurut kenyataan media yang dikeluarkan, Rabu lepas, pertandingan tersebut yang kini memasuki edisi ke-15 itu akan diadakan di gelanggang skuasy Jalan Duta, Sky Arena di Setapak, Kuala Lumpur dan gelanggang Skuasy Astaka dekat sini.

Antara negara yang telah mengesahkan penyertaan adalah Kanada, Belanda, Kuwait, Thailand, Filipina dan Bangladesh yang melakukan penampilan sulung mereka. Negara-negara lain adalah Australia, China, Hong Kong, India, Indonesia, Jepun, Korea Selatan, Pakistan, Arab Saudi, Singapura, Afrika Selatan, Sri Lanka, Taiwan, Amerika Syarikat dan Malaysia selaku tuan rumah; dengan menghantar kontinjen terbesar merangkumi 643 pemain dari seluruh Malaysia termasuk penyertaan peserta elit dari Sekolah Sukan Bukit Jalil.

Kejohanan remaja bertaraf Platinum dan kedua terbesar di dunia selepas Terbuka Remaja Amerika Syarikat itu akan mempertaruhkan enam kategori lelaki dan perempuan iaitu Bawah 9 Tahun, Bawah 11 Tahun, Bawah 13 Tahun, Bawah 15 Tahun, Bawah 17 Tahun dan Bawah 19 Tahun.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan REDtone Digital Berhad, Lau Bik Soon, dia berbesar hati dapat memberikan sokongan sebagai penaja utama kepada kejohanan itu selama 10 tahun berturut-turut yang menyaksikan begitu ramai bakat muda berjaya dilahirkan.

“Kami berasa teruja dapat menyaksikan kejayaan besar yang diukir bakat tempatan di pentas antarabangsa dan yang terbaharu, pencapaian cemerlang Ng Eain Yow yang merangkul pingat emas pada Sukan Asia di Hangzhou, China baru-baru ini.

“Begitu juga dengan Rachel Arnold yang mengetuai skuad wanita Malaysia menggondol pingat emas pada temasya tersebut, pencapaian cemerlang mereka merupakan contoh terbaik yang dilahirkan menerusi kejohanan seperti ini,” katanya.

Sementara itu, Presiden Persatuan Raket Skuasy Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur merangkap Pengerusi Penganjur, Steven Kwan pula melahirkan rasa gembiranya apabila Kejohanan Skuasy Remaja Antarabangsa Kuala Lumpur berjaya mengekalkan status Platinum buat tahun kelima berturut-turut sejak 2018.

“Kita juga gembira dan mengalu-alukan penyertaan para pemain dari Bangladesh, Kanada, Belanda, Kuwait, Filipina dan Thailand yang bertanding buat kali pertama.

“Pertandingan ini menjadi platform terbaik untuk para pemain mengejar impian mereka beraksi pada kejohanan dunia mahupun pada Sukan Olimpik,” ujarnya.

Sumber: Utusan

Sumber gambar: Sraft KL

#MySukanTV #BeritaSukan #BeritaTempatan #Skuasy #KejohananSkuasyRemajaAntarabangsaKualaLumpurREDTone