Faris Zolkefli

MPC SASAR 10 TERBAIK ASIA

MPC SASAR 10 TERBAIK ASIA

December 12, 2023 9:04 am

KUALA LUMPUR, 12 DISEMBER 2023 – Malaysia Pro Cycling (MPC) telah meletakkan sasaran untuk menamatkan saingan dalam kedudukan 10 teratas Jelajah Asia UCI menjelang akhir musim depan.

MPC yang menggantikan Team Sapura Cycling (TSC), telah dilancarkan pada Ogos dan sejak itu telah beraksi dalam beberapa jelajah yang tidak dibenarkan oleh UCI.

Mereka dijangka memulakan perlumbaan dalam Jelajah Asia pada tahun depan selepas mengumpul mata ranking berharga di Kejohanan Kebangsaan pada Februari.

Pengurus pasukan MPC, Sayuti Zahit, yang sebelum ini membimbing TSC ke kedudukan nombor 1 Asia (2020), berkata dia tidak mahu terlalu bercita-cita tinggi dalam saingan musim penuh pertama pasukan itu.

“Kamu perlu ingat bahawa kita bermula dari awal sekali lagi,” kata Sayuti ketika ditemui baru-baru ini.

“Bukan mudah untuk mendapatkan jemputan ke jelajah ini sebagai pasukan baharu.

“Mencapai prestasi baik di Kejohanan Kebangsaan adalah penting bagi kami supaya kami dapat mengumpul mata ranking yang seterusnya dan membantu kami untuk mendapatkan lebih banyak jemputan.

“Matlamatnya adalah untuk berlumba sebanyak mungkin pada musim pertama ini.

“Jika boleh kami mahu mencuba dan menembusi 10 teratas tahun depan, jika kami boleh masuk ke lima teratas itu akan menjadi bonus untuk kami.”

Skuad TSC kendalian Sayuti (2017-2023) mencapai kejayaan besar dengan memenangi jersi kuning Le Tour de Langkawi (LTdL) dua kali pada 2019 dan 2020 serta jersi merah (2020) sebelum terpaksa ditutup pada Jun selepas gagal mendapatkan jersi baharu daripada penaja.

MPC, yang disokong oleh penaja utama Helaz, baru-baru ini melancarkan skuad 10 pelumba untuk musim baharu yang menampilkan gabungan bekas pelumba TSC dan muka baharu.

Skuad MPC bagi 2024 adalah: Akmal Hakim Zakaria (road captain), Zawawi Azman, Ariff Danial Noor Roseidi, Faiz Fakhri Omar, Zahin Wahhi, Mior Muhammad Hazwan Hamzah, Syawal Mazlin, Saari Amri Abd Rasim, Ahmad Syazrin Awang Ilah, Zulfikri Zulkifli.

Sumber gambar: MPC

#MySukanTV #BeritaSukan #BeritaTempatan #MalaysiaProCycling #MPC #UCI