Faris Zolkefli

EMPAT ATLET KARATE DISERAP KE PROGRAM PODIUM

EMPAT ATLET KARATE DISERAP KE PROGRAM PODIUM

December 21, 2023 7:48 am

KUALA LUMPUR, 21 DISEMBER 2023 – Skuad karate kebangsaan bakal menerima nafas baharu apabila empat atlet wanita dijangka diserapkan ke dalam Program Podium tahun depan sebagai usaha memantapkan pasukan negara.

Menurut Presiden Persekutuan Karate Malaysia (MAKAF), Datuk Nur Azmi Ahmad, empat individu terbabit merupakan atlet pembangunan yang dicadang ‘naik pangkat’ ke program kendalian Majlis Sukan Negara (MSN) itu.

Bagaimanapun, di sebalik perkembangan positif tersebut, Nur Azmi memaklumkan terdapat empat nama turut dicadang untuk digugurkan daripada Program Podium.

“Akhirnya atlet di peringkat pembangunan dinaikkan kepada Program Podium dan sekarang kita mendapat satu pasukan pembangunan vang begitu baik” katanya ketika ditemui pada Mesyuarat Jawatankuasa (JKK) Sukan di MSN, semalam.

Menerusi senarai cadangan dikemukakan MAKAF kepada MSN, empat atlet itu membabitkan atlet wanita iaitu Lovelly Anne Robberth, Niathalia Sherawinnie Yampil, Naccy Elly Evvaferra Rojin dan Zakiah Adnan.

Katanya, pihaknya akan menilai terlebih dahulu senarai yang dicadang untuk digugurkan sebelum membuat sebarang keputusan lanjut.

“Setakat ini yang digugurkan kita bagi tempoh pengesahan kepada mereka.

“Ada yang cedera, ada yang mempamerkan prestasi tidak berapa baik… jadi kita akan tunggu sehingga Kejohanan Karate Terbuka MAKAF di Kuala Lumpur pada Februari dan Kejohanan Karate-do Asia Tenggara (SEAKAF) di Thailand pada April nanti,” katanya.

Sumber: BERNAMA

Sumber gambar: MSN

#MySukanTV #BeritaSukan #BeritaTempatan #Karate #MalaysiaKarate #ProgramPodium