haziq

LIGA IPT 2023 : AMD PAMER TARING, TEBUS KEKECEWAAN MUSIM LALU

LIGA IPT 2023 : AMD PAMER TARING, TEBUS KEKECEWAAN MUSIM LALU

December 26, 2023 6:16 am

SKUDAI, 26 DISEMBER 2023 – Kekecewaan musim lalu kini terubat buat skuad bola sepak Akademi Mokhtar Dahari Bawah 16 (B-16) selepas mereka berjaya muncul juara  Divisyen Dua Liga Bolasepak Institut Pengajian Tinggi (IPT) 2023/24 menundukkan  UiTM Negeri Sembilan 2-0 pada aksi final di Stadium Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Skudai, kelmarin.

Kekalahan di peringkat separuh akhir musim lalu ternyata menjadi tonik buat anak buah Efendi Abdul Malek, pengendali AMD B-16 yang mengakui pemainnya berada pada tahap prestasi terbaik selain berjaya mengekalkan prestasi yang konsisten.

“Sokongan padu bahagian teknikal atas padang yang membolehkan perlawanan kami mengekalkan style permainan AMD dari awal perlawanan hingga perlawanan akhir.

“Selain itu, saya juga bangga kesungguhan setiap 25 pemain yang menggalas cabaran tahun ini apabila mempraktikkan gaya permainan mengikut philosophy dan principle diterapkan dalam training,” jelas Efendi.

Dalam aksi final itu, Muhammad Airel Husainy Yusoff meletakkan AMD B16 di depan pada minit ke-25 sebelum Muhammad Hakim Mohd Hassan memastikan kemenangan mutlak menerusi jaringan kedua pada masa kecederaan minit ke-93.

Skuad AMD B-16 membawa pulang RM7,000, piala pusingan, piala iringan dan medal manakala naib juara, UiTM menerima RM5,000 serta medal.

Lebih manis, tonggak pasukan AMD B-16, Hakim Hassan turut dinobatkan gelaran pemain terbaik perlawanan akhir dan penjaring terbanyak kejohanan dengan jumlah lima jaringan keseluruhan.

Sementara itu, pengendali pasukan UiTM Negeri Sembilan, Mohd Aizzat Adnan jelaskan beliau tetap berpuas hati dengan prestasi pemainnya termasuk keupayaan mereka mengekalkan tahap disiplin dalam perlawanan akhir tersebut.

“Biarpun begitu, saya puji kesungguhan setiap pemain-pemain UiTM apabila berjaya memberi saingan kepada bakat-bakat muda AMD yang diketahui sememangnya antara pasukan terbaik di Malaysia.

“Alhamdulillah, syukur rezeki UiTM untuk beraksi saingan Divisyen Satu Liga IPT tahun depan berjaya direalisasikan musim ini. Sejujurnya UiTM sudah mencuba sejak beberapa musim sebelum ini untuk layak ke Divisyen Satu Liga IPT, namun kerap kali tersekat suku akhir dan separuh akhir.

“Tahniah juga kepada pasukan AMD B16 yang berjaya menjuarai edisi kali ini, yang sememangnya layak menjuarainya berdasarkan pakej pasukan serba lengkap dari aspek teknikal dan taktikal ability,” tambah beliau.

Bagi aksi penentuan tempat ketiga dan keempat pula menyaksikan Kolej Polytech MARA menundukkan Management & Science University 3-2 untuk membawa pulang RM3,000 beserta medal.

Sumber: Sinar Harian

Sumber gambar: Sukan IPT

#MySukanTV #BeritaSukan #BeritaTempatan #LigaBolaSepakIPT #Divisyen2 #AtletIPT