Faris Zolkefli

KESATUAN RAGBI MALAYSIA TERIMA NAFAS BAHARU

KESATUAN RAGBI MALAYSIA TERIMA NAFAS BAHARU

December 27, 2023 6:48 am

KUALA LUMPUR, 27 DISEMBER 2023 – Bagi mengelakkan ketirisan dan penyelewengan, Kesatuan Ragbi Malaysia (KRM) sedang berusaha untuk mengukuhkan tadbir urus kewangan mereka.

Menurut Presiden baharu KRM, Amir Amri Mohamad, yang dilantik semasa mesyuarat agung tahunan badan kebangsaan pada 2 Disember lalu, perkara itu akan dibincangkan secara terperinci semasa mesyuarat exco pada 2 Januari 2024 di Kuala Lumpur.

“Kami sedang melihat untuk membentuk dua akaun berasingan untuk program 15s dan 7s,” kata Amir.

“Jadi akan ada tiga akaun secara keseluruhan termasuk satu akaun utama yang akan digunakan untuk menerima pembiayaan atau tajaan yang kemudiannya akan disalurkan ke dalam dua akaun lain berdasarkan keperluan.

“Dengan cara ini, lebih mudah untuk menjejaki perbelanjaan program kami dan mengelakkan isu-isu berkaitan.

“Kita akan bincangkan lagi perkara ini semasa mesyuarat exco. Terdapat juga langkah lain yang boleh kita ambil, tetapi ia memerlukan pindaan perlembagaan KRM.”

KRM dilanda kontroversi pada Disember tahun lepas apabila mereka mendapati seorang kakitangan pentadbiran didakwa menyeleweng sejumlah besar wang daripada badan kebangsaan itu dengan pengeluaran lebih RM1 juta sejak 2019.

Amir berkata KRM melantik bekas naib presiden Fahmy Jalil sebagai setiausaha kehormat yang baharu, menggantikan Amrul Hazarin Hamidon.

Timbalan Presiden Persatuan Ragbi Terengganu Che Mohd Zulkarnain Abdul Wahab dilantik sebagai bendahari menggantikan Datuk Ahmad Zaki Zahid.

“Kami telah memutuskan dua pelantikan ini. Selebihnya portfolio seperti kejurulatihan, kejohanan dan jawatankuasa prestasi tinggi akan dibincangkan semasa mesyuarat exco,” kata Amir.

“Saya yakin Fahmy akan dapat menjalankan peranan itu dengan baik memandangkan dia sangat berpengalaman dan juga mempunyai hubungan kukuh dengan Ragbi Asia. Zulkarnain juga layak kerana dia mempunyai latar belakang perakaunan.”

Fahmy merupakan pengarah kejohanan KRM sepanjang penggal 2019-2023.

Sumber: NST

Sumber gambar: Malaysia Rugby Union

#MySukanTV #BeritaSukan #BeritaTempatan #Rugby #MalaysiaRugby #BungaRaya #KRM