haziq

ESPORTSCON MALAYSIA 2024 BUKTI EKOSISTEM ESUKAN NEGARA SEMAKIN BERKEMBANG

ESPORTSCON MALAYSIA 2024 BUKTI EKOSISTEM ESUKAN NEGARA SEMAKIN BERKEMBANG

January 9, 2024 6:12 am

PUCHONG, 9 JANUARI 2024 – Buat julung kalinya Kementerian Belia dan Sukan menerusi Esports Integrated (ESI) telah menganjurkan EsportsCon Malaysia 2024 yang diadakan di Spacerubix, Puchong pada Sabtu lalu.

Dengan objektif utama iaitu menyediakan ruang inklusif untuk peminat permainan, warga profesional industri, dan peminat teknologi untuk berinteraksi, berhubung, membina rangkaian, dan berkongsi minat mereka terhadap permainan maka konvensyen ini turut menganjurkan pelbagai acara menarik.

Antaranya pameran pelbagai jenama universiti dan teknologi, perbincangan panel mengenai topik-topik panas dalam esukan, pertemuan perniagaan B2B dan Networking, perlawanan tunjuk cara dengan KOL esukan, persembahan cosplay, trak makanan dan banyak lagi.

“EsportsCon diciptakan menjadi satu acara yang inklusif, yang bukan sahaja terhad untuk peminat esukan dan permainan, tetapi juga kepada mereka yang baru mahu mengenali dunia ini. 

Matlamat kami adalah agar peminat dan bukan peminat sama-sama belajar, meneroka peluang, dan menimba pengalaman dalam ekosistem ini,” kata Ahmed Faris Amir, Ketua Pegawai Eksekutif Esports Integrated.

“Ini adalah platform untuk pemegang taruh dan peserta daripada pelbagai spektrum untuk saling berhubung, meraikan sumbangan masing-masing, dan meneroka potensi untuk bekerjasama. Dengan membantu menghubungkan peserta dengan sumber dan rangkaian yang diperlukan, kami berharap acara ini dapat memacu program-program dan inisiatif esukan yang baharu. Apabila masyarakat umum menyaksikan inovasi yang membentuk industri ini, ia mewujudkan lebih banyak peluang untuk mengembangkan industri ini bersama-sama,” tambahnya.

Antara universiti yang terlibat ialah INTI, Sunway, Monash, UNITEN, UniKL, UiTM, UKM, MMU Cyberjaya dan IIUM yang empamerkan inisiatif esukan yang diketuai oleh pelajar dari 9 kampus utama mereka sambil mengetengahkan inovasi bahan api pelajar dalam permainan kompetitif dan esukan.

Sementara itu, Naib Presiden Pemasaran, Etika Sdn Bhd, Amy Gan turut mengakui sokongan berterusan Goodday kepada pertumbuhan esukan dibuktikan dengan menerusi konvensyen ini dengan kerjasama Esports Integrated dan KBS.

EsportsCon 2024 bukan sekadar acara, tetapi satu sambutan, menandakan permulaan satu era baru dalam industri esukan. KBS dan ESI mengucapkan terima kasih kepada semua peserta, penaja, dan tetamu kerana menjadikan acara ini satu kejayaan bersejarah. Semua pengunjung mengalami satu pengembaraan yang tidak dapat dilupakan di EsportsCon 2024, menandakan satu bab penting dalam sejarah permainan video di Malaysia.

#MySukanTV #BeritaSukan #BeritaTempatan #EsportsconMalaysia2024 #ESI #KBS