Faris Zolkefli

SEPANG DAN CHENGDU MAHU JALIN KERJASAMA LEBIH ERAT

SEPANG DAN CHENGDU MAHU JALIN KERJASAMA LEBIH ERAT

January 15, 2024 9:36 am

KUALA LUMPUR, 14 JANUARI 2024 – Pertukaran ilmu dan pengalaman dalam bidang pembinaan litar, operasi litar, operasi acara dan latihan perlumbaan jadi objektif utama lawatan pihak pengurusan Litar Antarabangsa PETRONAS Sepang ke Litar Antarabangsa Chengdu Tianfu pada 8 Januari 2024 dengan Kumpulan Geely Mintimes menjadi tuan rumah.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Litar Antarabangsa PETRONAS Sepang), Azhan Shafriman Hanif, Caroline Lee (CFO), Faisal Zakaria (Ketua Perancangan Strategik), bersama Mervin Lim, CEO World Commerce Freight System Sdn. Bhd. dan Steven Tan (Ketua Jabatan Perniagaan Antarabangsa) melawat Litar Antarabangsa Chengdu Tianfu yang baru dibuka, diiringi oleh Encik Xiaodong Weng (Presiden Kumpulan Geely Mintimes), Xugang Xie (Naib Presiden), Weili Zhang (Naib Presiden), dan Jie Chen (Pengurus Besar Litar Antarabangsa Chengdu Tianfu/Litar Antarabangsa Ningbo).

Reka bentuk dan pembinaan peringkat antarabangsa kelas pertama Litar Antarabangsa Chengdu Tianfu ternyata mendapat pujian para eksekutif dan tetamu Litar Antarabangsa PETRONAS Sepang yang membuat lawatan penuh di sana.

Litar Antarabangsa PETRONAS Sepang berharap dapat bekerjasama dengan Litar Antarabangsa Chengdu Tianfu dan Mintimes GP untuk memperkenalkan lebih banyak acara antarabangsa ke China, dengan memanfaatkan sepenuhnya sumber kedua-dua pihak untuk meneroka potensi lebih dan kerjasama serta menggalakkan pertukaran ekonomi dan budaya antara Malaysia dan China melalui acara perlumbaan.

Kepimpinan Kumpulan Geely Mintimes melahirkan rasa terima kasih atas pengiktirafan Litar Antarabangsa PETRONAS Sepang dan mengharapkan pembelajaran bersama antara kedua-dua pihak dalam bidang pengurusan litar dan pengendalian acara. Mereka berharap dapat mencapai lebih banyak projek kerjasama dengan Litar Antarabangsa PETRONAS Sepang pada masa hadapan.

Beberapa inisiatif lain turut dibincangkan dengan perancangan untuk menyepadukan sepenuhnya dan menggerakkan sumber berfaedah masing-masing untuk meneroka kerjasama dalam program pembangunan bakat, cadangan pemandu, perikatan acara IP, pertukaran acara sukan permotoran, interaksi pasukan litar dan aspek lain, untuk merealisasikan pertukaran dan perkongsian sumber. 

Perikatan acara IP yang dirancang oleh kedua-dua pihak akan memberi tumpuan kepada pembelajaran bersama dan perbincangan mengenai sukan dan pembangunan peraturan teknikal acara kendalian sendiri, berkongsi sumber komersial yang berkaitan dengan acara dan kejohanan tempatan, bekerjasama dan menganjurkan acara baharu bersama-sama dan beberapa potensi yang lain.

Litar Antarabangsa PETRONAS Sepang, yang diasaskan pada 1998, telah direka oleh pereka Jerman Hermann Tilke dan menjadi tuan rumah Grand Prix F1 (F1) dari 1999 hingga 2017. Litar ini baru-baru ini mengadakan Grand Prix PETRONAS Malaysia – Grand Prix Motosikal (MotoGPTM) pada November 2023 dan menarik hampir 183,000 penonton ke acara itu dan juga sebelum ini menjadi tuan rumah Piala Kereta Jelajah Dunia (WTCR), Siri Asia Le Mans (ALMS), Kejohanan Dunia Superbike (WSBK) dan sebagainya. Dengan kepanjangan 5.543km, Litar Antarabangsa PETRONAS Sepang terkenal dengan dua laluan lurus yang panjang, kemudahan canggih, Menara Bunga Raya yang ikonik dan Grandstand Utama Utara dan Selatan yang unik.

Sumber Gambar: PETRONAS Sepang Circuit (SIC)

#MySukanTV #BeritaSukan #BeritaTempatan #PETRONASSepangCircuit #ChengduTianfuInternationalCircuit