Faris Zolkefli

PEMAIN NATURALISASI BAKAL KEMBALI PERKUAT SKUAD RAGBI NEGARA

PEMAIN NATURALISASI BAKAL KEMBALI PERKUAT SKUAD RAGBI NEGARA

January 16, 2024 8:18 am

KUALA LUMPUR, 16 JANUARI 2024 – Kesatuan Ragbi Malaysia (KRM) sedang berusaha untuk mengembalikan program pemain naturalisasi kembali ke landasan untuk memperkukuh skuad negara.

Menurut Fahmy, Setiausaha Kehormat KRM, pelaksanaan program itu yang sebelum ini dirancang semasa bekas presiden KRM, Datuk Shahrul Zaman Yahya telah ditangguh atas pelbagai sebab.

Perancangan KRM sebelum ini adalah untuk menawarkan biasiswa kepada pemain muda berbakat dari negara-negara Kepulauan Pasifik untuk belajar dan bermain di Malaysia. Selepas lima tahun, mereka layak bermain untuk pasukan kebangsaan.

“Rancangan untuk bekerjasama dengan Kementerian Pengajian Tinggi menjadi senyap berikutan perubahan kerajaan,” kata Fahmy ketika ditemui baru-baru ini.

“Tetapi saya masih fikir ia adalah idea yang baik dan kami akan melihat untuk membentangkan rancangan ini kepada pihak berkuasa yang berkaitan dan memulakan semula proses itu.

“Namun, terdapat beberapa faktor yang harus kita kaji dahulu seperti kriteria pengambilan (untuk penempatan di institusi pengajian tinggi), komitmen kewangan yang terlibat serta peraturan kelayakan Ragbi Dunia.

“WR telah memperkenalkan peraturan baharu yang perlu kita kaji. Apa yang saya faham, pemain yang mempunyai datuk dan nenek yang pernah tinggal di sini (Malaysia) sebelum ini juga layak untuk status pemain naturalisasi sekarang.

“Sebelum ini, hanya mereka yang telah bermain di sini selama lima tahun atau lebih, layak bermain di peringkat teratas Kejuaraan Ragbi Asia (ARC).”

Fahmy percaya program itu memerlukan sedikit masa untuk membuahkan hasil, sambil menambah skuad negara masih boleh memanggil pemain ekspatriat yang telah bekerja lebih lima tahun di sini.

“Saya tidak fikir kita akan dapat memulakan program pada tahun ini. Ia akan mengambil sedikit masa, mudah-mudahan kita dapat menjalankannya dalam beberapa tahun akan datang,” kata Fahmy.

“Pemain naturalisasi (profesional) kami sekarang sudah semakin tua, tetapi kami masih boleh memanggil pemain ekspatriat untuk membantu meningkatkan skuad kami buat masa ini. Kami masih belum memutuskan skuad kami untuk ARC tahun ini.”

Malaysia secara tradisinya bergantung kepada pemain naturalisasi dari Fiji, biasanya pemain profesional yang bekerja dengan kelab atau negeri di sini, untuk mengukuhkan pasukan kebangsaan.

Pemain ekspatriat, biasanya dari negara Eropah, bekerja dan bermain ragbi secara sosial di Malaysia.

Malaysia akan bersaing di bahagian teratas ARC pada bulan Jun. Pertandingan itu telah diperluaskan kepada empat pasukan tahun ini melibatkan Malaysia, Korea Selatan, Hong Kong dan Emiriah Arab Bersatu yang baru dinaikkan pangkat.

Sumber: NST

Sumber Gambar: Malaysia Rugby

#MySukanTV #BeritaSukan #BeritaTempatan #Rugby #MalaysiaRugby #BungaRaya15s