Faris Zolkefli

KAWAN ATHLETICS SASAR LAHIR JAGUH OLAHRAGA KEBANGSAAN

KAWAN ATHLETICS SASAR LAHIR JAGUH OLAHRAGA KEBANGSAAN

January 17, 2024 7:43 am

KUALA LUMPUR, 18 JANUARI 2024 – Kawan Athletics, sebuah kelab olahraga inklusif tempatan, berusaha untuk memupuk bakat sukan golongan muda membangunkan kehebatan sukan serta pertumbuhan peribadi mereka. Ketika Malaysia sedang bersiap sedia untuk merombak struktur kejurulatihannya, Kawan Athletics menyertai misi ini untuk menggalakkan dan melatih lebih ramai orang bukan sahaja untuk mengutamakan kecergasan mereka tetapi juga untuk meningkatkan perwatakan umum dan daya tahan mereka.

Diasaskan pada 2018, Kawan Athletics telah berkembang daripada sebuah kelab larian yang terdiri daripada dua orang lelaki kepada sebuah keluarga yang mempunyai lebih daripada 100 ahli dari semua peringkat yang berusaha untuk mencapai matlamat kesihatan dan sukan yang diingini. Platform komuniti itu diketuai oleh tiga jurulatih yang mencipta pelbagai program untuk ahli, termasuk latihan asas kemahiran motor pada awal usia, teknik asas larian, kekuatan dan kecergasan, dan latihan membina pasukan.

“Di Kawan Athletics, kami mahu menggalakkan lebih ramai orang untuk memupuk budaya yang lebih sihat untuk diri mereka sendiri, termasuk meningkatkan kehebatan olahraga dan kemahiran hidup mereka. Dengan komuniti yang meriah seperti kami, ia menjadikan setiap langkah lebih mudah kerana kami semua berusaha dan berlari bersama-sama ke arah matlamat individu kami,” kata Kwong Kar Jun, Ketua Jurulatih dan Pengasas Kawan Athletics.

Beberapa ahli terkenal Kawan Athletics termasuk pelari sensasi berusia 12 tahun dari SJKC Kuen Cheng 1 Kuala Lumpur, Zoey Sim. Melalui pengalamannya bersama Kawan Athletics, dia menjadi gadis kelima terpantas di Malaysia pada 2023 dan Atlet Wanita Bawah 12 Tahun Terbaik di Majlis Sekolah Sukan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (MSSWPKL). Prestasinya itu menyumbang kepada pencapaian pingat emas pasukannya dalam acara 4x200m di Majlis Sukan Sekolah Malaysia (MSSM).

Seorang lagi ahli yang membanggakan dalam Kawan Athletics adalah Wan Othman, yang memenangi pingat emas dalam acara lari berganti-ganti 4x400m di MSSM 2022 bersama pasukannya. Selain itu, terdapat juga Yong Zen Yi, yang telah bergelut dengan masalah pendengaran sejak lahir. Bagaimanapun, keadaan ini tidak menghalangnya daripada memecahkan rekod 200m dan dinobatkan sebagai Atlet Lelaki Bawah 12 Tahun Terbaik di MSSS Pendidikan Khas – sekali gus mencerminkan misi inklusif Kawan Athletics dan mempercayai bahawa dedikasi sebenar boleh membawa kepada kehebatan dalam diri setiap orang.

Sebagai sebahagian daripada misi berterusan mereka untuk memberi tumpuan kepada pertumbuhan holistik atlet muda, Kawan Athletics juga telah memainkan peranan penting dengan bekerjasama bersama Yayasan EIN untuk memperkenalkan Biasiswa Pembangunan Bakat Baru EIN Foundation. Program tiga tahun ini direka untuk menyokong atlet dengan biasiswa bernilai RM11,880 untuk menampung perbelanjaan latihan, serta elaun tunai tahunan sebanyak RM600 untuk setiap penerima bagi peralatan latihan mereka, sesi fisioterapi dan banyak lagi. Pada masa ini, dua atlet Kawan dari SMK Damansara Jaya, Khanaghe Lohshini Kumara Vadivaelan dan Sean Hue Sher Heng telah dianugerahkan biasiswa ini.

Kawan Athletics terus meluaskan ufuknya dengan pembukaan pusat baharu di SS3, Petaling Jaya, selain menjalinkan kerjasama bersama Universiti Putra Malaysia (UPM) untuk menganjurkan pertandingan pelbagai hala membabitkan atlet muda berumur 10 hingga 16 tahun. Acara itu dijadualkan bermula pada bulan Jun/Julai 2024.

Sumber Gambar: Kawan Athletics

#MySukanTV #BeritaSukan #BeritaTempatan #Athletics #AthleticsMalaysia #KawanAthletics