Faris Zolkefli

LIGA SUPER WANITA 2024 LEBIH MERIAH DAN SENGIT

LIGA SUPER WANITA 2024 LEBIH MERIAH DAN SENGIT

January 29, 2024 7:00 am

SUBANG JAYA, 29 JANUARI 2024 – Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS) dengan sukacitanya mengumumkan kembalinya Liga Super Wanita (WSL) kerana ia sedang bersiap sedia untuk edisi ketiga dengan format yang diperluaskan.

Pada edisi 2023, WSL menampilkan 12 pasukan dengan tambahan dua pasukan daripada musim sulungnya pada 2021 yang mana menyaksikan MBSJ dinobat sebagai juara selepas menewaskan Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) FC 3-0 menerusi penentuan sepakan penalti pada perlawanan akhir di Petaling Stadium Jaya susulan terikat 1-1 dalam aksi penuh.

Tahun ini, barisan pasukan telah berkembang daripada 12 kepada 14 pasukan, dengan Piala FA Wanita dan Piala Konfederasi akan diperkenalkan buat kali pertama di mana kedua-dua pertandingan akan menggunakan format kalah mati.

Empat pasukan daripada setiap dua kumpulan akan layak ke Piala FA Wanita manakala tiga pasukan terbawah akan memasuki Piala Konfederasi. Dalam Piala Konfederasi, pasukan di tempat kelima bakal menerima bye ke separuh akhir dengan dua pasukan terbawah akan bermain di pusingan tambahan untuk mara ke slot empat pasukan terakhir.

Pasukan seperti MBSJ, KL Spicegals, SA FC SWAT, UiTM Lioness, SSS Leopard, MBPJ FC (Dijenamakan semula daripada PJKita FC), Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB) FC SA, SA United, dan Sternen FC SA akan kembali beraksi untuk edisi 2024, bersama-sama Perkemas FC Wangsa Maju, Penang Real CJ, FC Japan Malaysia, Galaxi Girls PJ dan Selangor FC akan membuat penampilan sulung mereka dalam WSL pada tahun ini.

“WSL musim lalu menjadi pemangkin kepada pemain muda dan baharu untuk menyinar di atas padang seperti Haniz Zahra yang berusia 13 tahun dan Qaseh Rania yang berusia 14 tahun, manakala pintu turut dibuka untuk bakat yang pernah bertanding dalam pertandingan ini untuk bermain di luar negara seperti Intan Serah, Nur Lyana Soberi, Nur Azurin Mazlan, dan Nur Mekah Rania,” kata Izrin Nabil, Setiausaha Agung FAS.

WSL musim lalu juga merupakan kejayaan komersial kerana lebih 10,000 peminat menghadiri perlawanan tersebut. Pada masa yang sama, kandungan di media sosial WSL mempunyai jumlah capaian sebanyak 7.2 juta dan mendapat liputan arus perdana menerusi siaran televisyen nasional.

“Namun begitu, seiring dengan tanggungjawab lain sebagai persatuan bola sepak negeri, kami akan meneruskan komitmen untuk mengembangkan sukan ini dalam kalangan wanita. Proses pertumbuhan adalah berterusan dan kami berharap usaha yang dilakukan oleh semua pihak yang terlibat dalam bola sepak wanita akan membuahkan hasil pada akhirnya,” tambah Izrin.

Undian peringkat kumpulan WSL 2024 telah diadakan pada 28 Januari dan kejohanan akan bermula pada 3 Februari dengan Arena MBSJ dipilih sebagai medan perlawanan.

Sumber Gambar: FAS Women’s Super League

#MySukanTV #BeritaSukan #BeritaTempatan #Football #WomenFootball #LigaSuperWanita2024 #WomenSuperLeague2024