Faris Zolkefli

ARAS TEKAD PERTAHAN MAHKOTA MCKK PREMIER 7S

ARAS TEKAD PERTAHAN MAHKOTA MCKK PREMIER 7S

June 27, 2024 6:22 am

KUALA KANGSAR, 27 JUN 2024 – Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Jalan Tiga yang juga dikenali sebagai Akademi Ragbi Selangor (ARAS), komited untuk mempertahankan kejuaraannya pada edisi ke-12 Kejohanan Ragbi Perdana 7s Kolej Melayu Kuala Kangsar (MCKK) yang berprestij di Perak, dijadualkan berlangsung dari 28 hingga 30 Jun 2024.

ARAS akan dicabar tiga juara lepas iaitu Maktab Sultan Abu Bakar (MSAB), Sekolah Sukan Tunku Mahkota Ismail (SSTMI), dan juga tuan rumah, MCKK. Selain itu, kejohanan juga akan menampilkan pesaing antarabangsa dari Chinese Taipei, Jepun, dan Indonesia selepas penambahan ini diumumkan secara rasmi oleh penganjur pada 11 Jun yang lalu.

Pada edisi tahun lepas, ARAS memperoleh kemenangan besar dalam perlawanan akhir Ragbi MCKK Premier 7, menewaskan Sekolah Sukan Malaysia Pahang (SSMP) dengan 24-0.

Antara 24 pasukan yang bersaing untuk Trofi NJ Ryan dan Anugerah Pemain Terbaik Zaharuddin Alias adalah Maktab Tentera Diraja (MTD), SMK Victoria Institution (VI) Kuala Lumpur, dan Sultan Alam Sekolah Shah (SAS) Putrajaya.

Timbalan Presiden MCKK Old Boys Association (MCOBA), Datuk Dzulkifly Mohd. Zain, turut menyampaikan ucapan selamat kepada 24 pasukan yang menyertai kejohanan tersebut. 

“Saya mengucapkan selamat maju jaya kepada semua pasukan yang bertanding. Ini adalah saat anda untuk tunjukkan kemahiran, kerja berpasukan, dan keazaman anda.

“Ingat, setiap perlawanan adalah lebih daripada sekadar kemenangan; ia adalah peluang untuk memupuk persaudaraan, hormat-menghormati dan untuk mencontohi semangat kesukanan sebenar yang dilambangkan oleh sukan ragbi. Bermain dengan penuh semangat, dan biar persembahan anda mencerminkan semangat dan intipati sebenar sukan terserlah ini,” katanya.

Ragbi MCKK Premier 7 2024 ini ditaja oleh Perbadanan Nasional Berhad (Pernas), sebuah agensi di bawah Kementerian Kewangan (MOF Inc.) dan diselia oleh Kementerian Usahawan Pembangunan dan Koperasi (KUSKOP).

Sumber Gambar: Shekhinah PR

#mySukanTV #BeritaSukan #BeritaTempatan #Rugby #RugbyMalaysia #MCKKPremier7sRugby